CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Başbakan Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi sonrası açıklama yaptı. Loğoğlu görüşmenin olumlu geçtiğini belirtirken, diğer partilerin de CHP'ye destek vermesi halinde iktidar partisinin öneriye olumlu baktığını söyledi. Faruk Loğoğlu, MHP’nin bu konudaki katkısının mutlaka gerektiğine dikkat çekerken, diğer partilerin görüşlerinin de tartışılabileceğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığı'ndaki heyetin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinden sonra CHP genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin olumlu geçtiğini ifade eden Loğoğlu, 4 partinin CHP'ye destek vermesi durumunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tasarıya olumlu baktığını vurgulayıp şunları söyledi: "Görüşme olumlu geçti. Bir defa Türkiye’nin beklediği bu mesajı öncelikle vermek istiyorum. Altını çizerek vermek istiyorum. Olumlu bir görüşme cereyan etti. Sadece bu konu görüşüldü. Bu görüşmeden çıkan iki temel sonuç var. Eğer meclis çatısı altındaki bütün partiler, yani 4 parti Cumhuriyet Halk Partisinin bu yöntem önerisine, yol haritası önerisine evet dediği takdirde AKP bu öneriye olumlu bakıyor. Ama bizimde baştan itibaren dediğimiz gibi bu bir toplumsal mutabakat konusu olduğu için bütün partilerin buna evet demesi gerekiyor. AKP’de aynı görüşü taşıdığını ifade etti. Bu bakımdan yapılan görüşmede MHP’nin bu konudaki katkısının mutlaka gerektiği ve MHP’nin bu hususta ikna edilmesi gerektiği noktasının altı defalarca muhataplarımız tarafından vurgulandı."

Tasarının değişmez metin olmadığına dikkat çeken Faruk Loğoğlu, diğer partilerin öneri ve görüşlerinin de yapılacak tartışmalar sonucunda değerlendirilebileceğini ifade etti. Loğoğlu şöyle konuştu: "Biz bu konudaki gelişmeleri, bugüne kadar yapılan açılamalar dahil dikkatle izliyoruz. Bizim baştan beri söylediğimiz bu konuya bir dar siyasi açıdan, iç politika açısından bakmadığımız, Türk toplumunun, ulusumuzun, halkımızın beklentilerine yanıt verecek bir çıkış yolu bulmak noktasında olduğunu hep söylüyoruz. Bunun içinde önerdiğimiz yol haritasının buna yardımcı olacağını düşünüyoruz. Burada hep bunu da vurguladık. Sayın Genel Başkanımızda, bizde yaptığımız açıklamalarda vurguladık. Bizim hazırladığımız önerinin başlığı, içeriği değişmez değil. Yani bu konuda diğer partilerin görüşleri, farklı yaklaşımları, o kurulsun, bu meclisteki komisyonun adı başka türlü olsun, bu meseleyi gerekçelendirirken, bu öneriyi gerekçelendirirken şu şu hususlara değinilmesin, şu hususlara vurgu yapılsın. Bunların hepsi tartışılabilir. Önemli olan bütün bu tartışmaların sonunda, bu sürecin sonunda meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı böyle bir komisyon oluşturabilmek. Neden bu zorunlu? Hem meselenin özü bakımından bütün toplumu ilgilendiren bir sorun olduğu için. Hem de meclis gelenekleri bakımından iç tüzük sadece ihtisas komisyonlarına ve araştırma komisyonlarına izin veriyor. Birde üçüncü bir kategori olarak teamüli komisyonlar var. Bu sonuncusunun olabilmesi için, ki bizim önerdiğimiz toplumsal mutabakat komisyonu bu türden bir komisyon."

Bütün partilerin desteğinin önemine vurgu yapan Loğoğlu, son dönemlerde artan gerginlik ve siyasi söylemlerdeki sertliği yumuşatmak için özen gösterdiğini belirterek Başbakan Erdoğan ile Uludere'ye gidebileceğini söylediğini belirtti. Loğoğlu şunları söyledi: "Bütün siyasi partilerin buna evet demesi lazım. O bakımdan önümüzdeki günlerde hep birlikte, sadece biz değil sizlerle birlikte bu sonuca ulaşabilir miyiz, bu noktaya varabilir miyiz bunun arayışı içindeyiz. Görüşmenin atmosferi olumlu dedim. Özellikle Türkiye’de son zamanlarda artan siyasi gerginliği, siyasi söylemlerdeki sertliği yumuşatma bağlamında Cumhuriyet Halk Partisi ve Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu özellikle bir özen göstermekte. Bunu sağlamak için elinden gelen her şeyi parti olarak da, bir lider olarak da yapmaya hazır olduğunu, bu bağlamda gerekirse siyasi atmosferi daha da yumuşatmak, daha da olumlu bir ortam yaratma bakımından Sayın Başbakanla birlikte Uludere’ye birlikte gidebileceklerini de söylediler. Bizim bugün bu görüşme sonrasında bulunduğumuz noktada biz umudumuzu muhafaza ediyoruz. Bu girişimin sahipleneceğini diğer partiler tarafından yine bekliyor ve umut ediyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz."

Tasarı hakkında meclisteki görüşmelerin başlayabilmesi için tüm partilerin ikna edilmesi gerektiğini belirten Loğoğlu, "Önümüzdeki günler ve haftalar içinde bu komisyonun, teamüli komisyonun kurulması için bütün partileri evet noktasına getirebilirsek veya geldikleri takdirde komisyonun kurulmasından itibaren öngördüğümüz takvim yaklaşık 6 ay. O önerimizde var. Ama hep diyoruz bu 6 ay yetmeyebilir. Biraz daha uzun sürebilir. Keşke o noktaya gelebilsek. Yani 6 ay rakamı o kadar önemli değil."



GD (RT)