Etkinlikler saat 14.00'de Balıkesir'in Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlığı simgelemek için 2000'li yıllarda dönemin valisi Utku Acun'un önderliğinde halkın katkılarıyla yapılan Kuvayı Milliye Anıtı'ndaki törenle başladı. Zağnospaşa İlköğretim Okulu'nun halk oyunları gösterisinin ardından Vali Yılmaz Arslan, 9'uncu Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk ve Belediye Başkanı İsmail Ok, anıta 'Türkiye' haritalı çelengi sundu. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin şiirlerinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Saffet Yıldız, Balıkesir'in milli mücadele dönemindeki önemini anlattı. Balıkesir'in milli mücadele döneminde 'Ya istiklal ya ölüm' diyen Atatürk'ün çağrısına uyup vatan savunmasına koştuğunu anımsatan Yıldız şöyle dedi:

"Balıkesirli vatanseverler, Yunanlıların 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmelerinin ardından Okuma Yurdu'nda toplandı. Alacamescit toplantısıyla da silahlı mücadele kararı aldı. Daha sonraki günlerde 5 kongre toplayan Balıkesirliler, 14 ay boyunca 4 cephede Yunan ordularıyla savaştı. Balıkesir ilçeleriyle örnek bir mücadele verdi. Milli Mücadele'nin ilk kurşunu Ayvalık'ta, son kurşunu da Bandırma'da atıldı. Balıkesir'de yakılan Kuvayı Milliye meşalesinin ışığı tüm yurdu sardı ve cumhuriyet güneşi doğdu. Kuvayı Milliye bilincinin gelecek kuşaklara taşınmasıyla bu güneş ebediyen parlayacaktır."

SERGİ VE KONFERANS

Törenin ardından Devrim Erbil Sanat Galerisi'nde 'Kuvayı' Milliye' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü okutmanı Şener Teker, Salih Tozan Kültür Merkezi'nde aynı koduda konferans verdi.

Etkinlikler, Alacamescit'teki mevlit ve lokma hayrının ardından, Garnizon ve Okullar Komutanlığı Bandosu'nun Atatürk Parkı'ndaki konser ile sona erdi.



HD,CY(AÖ/COŞ)