Balçova'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına binlerce kişi katıldı. Sakarya Caddesi'nde toplanan Balçovalılar, ellerinde bayrakları ve meşaleleri ile yürüyüşe başladı. Genç, yaşlı, kadın, erkek yaklaşık binlerce kişi, marşlar söyleyerek Sakarya ve Ata caddelerinde yürüdü. Siyasi hiçbir sloganın atılmadığı yürüyüşte Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, CHP İzmir milletvekilleri Birgül Ayman Güler, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel ve Musa Çam da balkonlarından korteje destek veren vatandaşları selamladı. Edip Akbayram'ın konser vereceği alana kadar yürüyen kortej, burada saygı duruşunda bulunduktan sonra hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudu.

EDİP AKBAYRAM COŞTURDU

Binlerce kişinin toplandığı konser alanında sahneye ilk önce Çanakkale Destanı'nı anlatan Karşıyaka Soğuk Heykel Atölyesi sanatçıları çıktı. İzleyenlere duygusal bir şölen yaşatan sanatçılardan sonra İzmirli sanatçı Cem Çelebi sahneye çıktı. Havai fişek gösterisinin ardından sahneye çıkan ve kızı Türkü'nün de vokalistliğini yaptığı Edip Akbayram, Cumhuriyet coşkusunu doruğa çıkardı. Alanı dolduran Balçovalılar ile birlikte, sevilen parçalarını seslendiren Edip Akbayram, Cumhuriyet'in çok zor koşullarda kurulduğunu ifade ederek "Buradaki çağdaş, laik, modern insanlar buradaki sessiz kalabalık bizlere bir kez daha umut verdi" diye konuştu.

Konsere katılarak sanatçılar Edip Akbayram ve Cem Çelebi'ye birer plaket veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ise Türkiye'nin çevresindeki bütün savaşların enerji ve para nedeniyle yapıldığını ifade ederek, "Şimdi etrafımızdaki savaşlara ve gelişen olaylara bir kez daha bakın. Ve bu gece şu soruyu kendinize sorun: 'Suriye'de biz kimle beraber, kime karşıyız? Ve Güneydoğu'da kim, kimlerle beraber bize karşı?' Bu soruya cevap bulduğunuz zaman Türkiye'nin dostunu da düşmanını da bulacaksınız. Bunun farkına varırsak ve 75 milyon tek yürek olursak bağımsız ve güçlü oluruz. Bizi meçhule götürenlere de dur demiş oluruz" dedi.

Balçova Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Ali Çalkaya da Cumhuriyet'in Kurtuluş Savaşı'nı taçlandırdığını ifade ederek, "Bugün hem dini bayramımız olan Kurban Bayramını hem de Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz. Ancak bir noktayı özellikle belirtmek istiyorum: Mustafa Kemal ve arkadaşlarının emperyalistlere karşı verdiği bağımsızlık savaşı ve de Cumhuriyet olmasaydı bugün hiç kimse Kurban Bayramını kutlayamazdı. Bu ülke Cumhuriyet ile var olmuştur ve sonsuza kadar var olacaktır" diye konuştu.



(AÖ/CK)