Gıda, Tarım ve Hayvanhcılık bakanı Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür merkezinde meslek örgütleri, STK temsilcileri ve sanayici ile işadamlarına yeni teşvik sistemini anlattı. Bakan Mehdi Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 14 ili kapsayan teşvik sisteminde bugüne kadar çıkan teşviklerde olmayan maddelerin yer aldığını belirterek, ilk kez gerçek bir pozitif ayırımcılık yapıldığını söyledi.

Teşvik sisteminin ilk defa Diyarbakır için bir haksız rekabet taşımadığını, Diyarbakır ile batıda bir vilayetin aynı kefeye konulmadığını ifade eden Bakan Mehdi Eker, bu imkanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şöyle konuştu:

"Hep beraber ve birlikte buradaki işsizlerin umudu olmaya, onlara aş ve iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Yanımızda yılda 25 milyar dolar gıda ithal eden firmalar var. Özellikle yem bitkileri ile ilgili büyük bir adım atılabilir. Burada bir organize sera bölgesi planlıyoruz. Bir husus daha var. OSB'lerde bürokrasi ağır işliyor. Eskisi gibi değil. Tarım Bakanı olarak yapacaklarımıza süre koyuyoruz ve o süre içerisinde bitmesi gerekiyor. Çünkü, teşvik paketinde OSB'lerin ilave imkanları var. Biz bu engelleri aşma ile ilgili olarak da çaba içerisindeyiz."

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ

Kürt sorununun çözümü konusunda da samimi çaba içerisinde olduklarını kaydeden Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Ama barışçıl yollar ile çözümü için çaba içerisindeyiz. Daha çok kan dökerek değil. Demokratikleşme ve sivilleşmeyi ön plana koyarak bunu uygulayarak, tatbik ederek çözme kararındayız. Ve çağrımız sizlerle birlikte sivil yöntemlerle çözümü yönünde bir gayret göstermektir. Onunla birlikte bu bölgede tekrar Türkiye'nin birlik ve beraberliği de dikkate alınması suretiyle, bu sorunun çözülmesiyle birlikte bu bölge inanıyorum ki büyük bir gelecek vaad ediyor. Son yüzyıl içerisinde yaşadığımız sıkıntılar, inşallah bu tedbirlerle, bu atılan adımlarla bu sıkıntılar aşılacak ve umutla birlikte barış ve kardeşlik türkülerini birlikte söyleyeceğiz."

'EN KAPSAMLI VERGİ İNDİRİMİ'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, yeni teşvik paketinin üretim, istihdam ve yatırıma yönelik Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi indirimini kapsadığını, çünkü yaptıkları tercih ile Türkiye'nin küresel yarışta geri kalmamasını öngören bir sistemi benimsedeklerini söyledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu Çin şartlarında rekabet anlamında bir üretim üssüne dönüştürmek istediklerini söyleyen Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır ve Batman Valilikleri müracaatlarla baş edemeyecek. Bundan önce 5084 vardı ama, insanlar 'Düzce varken Diyarbakır'a kimse gelir mi' diyordu. Yeni açıklanan sistem çok rafine bir sistem. Yeni teşvik sisteminde yeni uygulamalar var. İthalata özellikle çok yoğun, ara mallar olsun, diğer mallar olsun bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalar var."

ENGELLİLERE TEKERLEKLİ SANDALYE

Teşvik sisteminin anlatıldığı toplantıdan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Uluslararası Engelliler Derneğini ziyaret ederek engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye dağıttı. Geçmişte yapılan planlamalarda engellilerin düşünülmediğini belirten, bu nedenle engelli vatandaşların toplumdan soyutlanarak adeta eve mahkum bırakıldığını söyleyen Bakan Eker şöyle dedi:

"Diyarbakır'da 2011 yılında 9 bin 500 engelli yurttaşımıza aylık asgari ücret üzerinden 'evde bakım ücreti' ödemesi yapıyoruz. Bu kapsamda son 3 yıl içerisinde Diyarbakır'da 135 milyon lira ödeme yaptık. Türkiye genelinde 285 bin aileye 'evde bakım ücreti' yardımı yaptık. Mesele, sadece onlara akan ailelere yardım yapmakla sınırlı değil. Mesleki kurslar düzenleyerek, iş yaşamına katılımlarını sağlanıyor. Diyarbakır'da bu kurslara katılan 505 engelli eğitim aldı. Kursa katılan engelli kardeşlerimize gündelik harçlık da veriyoruz. Diyarbakır 'daki kurslarda eğitilen kardeşlerimize 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptık. Amacımız, engellilerimiz eve mahkum olmasın, her birey gibi sahip oldukları yetenekleri geliştirip, üretime dönüştürsün. Bu sayede ekonominin ve toplumun kalkınmasına katkı sağlasınlar."



SS,CA(GG/COŞ)