Kayseri’de yerel yayın yapan Kay-TV ve Erciyes TV'nin ortak yayınladığı 'Söyleşi' programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-İran, Türkiye-Suriye, Türkiye- Irak ilişkileri, petrol, doğalgaz, nükleer enerji , Cumhurbaşkanlığı seçimi ve PKK terörüne ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye İran, Suriye ve Irak konusundaki gelişmelerle ilgili Bakan Taner Yıldız, Suriye’de insanlık dramı yaşandığını, Türkiye'nin buna sessiz kalamayacağını söyledi. 

İRAN'IN PKK'YA DESTEĞİ

Bakan Yıldız, Türkiye- İran ilişkileri ve İran’ın PKK’ya destek verdiği yolundaki söylentilere ise şu yanıtı verdi:

"İran’ın Suriye’nin yaptığı tarzda, aynı bir kefeye konulmasını doğru bulmam. İran’ın da bu tarz bir PKK’ya desteği konusunda da ben aynı cümleleri kullanamam. İran’ın PKK konusunda Suriye gibi değerlendirilmesi kesinlikle doğru olmaz. Türkiye’nin iddia edildiği gibi İran petrolünü engelleyici bir rolü olmamıştır. İran’ın diğer ülkelerle olan petrol ticaretini Türkiye düzenlemiyor. Kürecik’de kurulan radarla ilgili olarak da İran ve PKK arasındaki ilintiyi de doğru bulmuyorum. İran’da bir askerin yaptığı açıklamaya karşı, İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye ilişkileri konusunda dostluk mesajları veren ve ilişkilerimizin sıcak olduğu yönünde açıklamalar yapmıştır."

DAVUTOĞLU'NUN KERKÜK ZİYARETİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük’e gitmesi konusunda Irak’ın alınganlık gösterdiğine değinen Enerji Bakanı Yıldız, "Merkezi Irak hükümetinin, Dışişleri Bakanımızın Kerkük’e gitmesi konusunda alınganlık göstermemesi lazım. Buna farklı bir anlam göstermemek gerekli. Zira, Türkiye merkezi Irak merkezi hükümetini tanımış ve onunla yola devam etmektedir. Niçin kaygı duyuluyor?" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün Suriye üzerinden, yeni bir hattan gideceği yolundaki söylentilere katılmadığını, Türkiye’nin Irak ile 15 yıllık anlaşmasının bulunduğunu ve bu ortamda böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN'IN İLİŞKİLERİ

Cumnhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arasını açmak isteyenler olduğunu savunan Bakan Yıldız, bu konudaki soruları şöyle yanıtladı:

"Onlar adına açıklama yapmak haddimize düşmez ama, Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın arasındaki birliktelik, kardeşlik ülkenin istikrarı için önemli. Bir ayrıştırma gayreti içinde olanlar var. Buna kim sevinir, kim üzülür belli. Bazıları ortalık bir karışsa da gülsek diyorlar. Bundan nemalanmaya çalışmak siyasi ahlakla bağdaşmaz. Sayın Gül ile Sayın Erdoğan arasında bir zaaf oluşsun isteniyor. Ama buna her ikisi de fırsat vermez."

NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA FİL GİBİ OLACAĞIZ

Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerji konusunda kararlı olduğunu ve bu konudaki yatırımlarını sürdürdüğünü belirterek, fil ile tazı benzetmesi yaptı. Yıldız, şöyle konuştu:

"Nükleer enerji konusu bir tazı gibi değil, filin sağlam ve emin adımlarla yürümesi gibidir. Nükleer enerjinin kendine has özellikleri ve yapımı vardır. Yani tazı gibi hemen oldu bittiye gelecek, çok hızlı gerçekleşecek bir konu değildir. Fil gibi kararlı emin adımlarla yapılacak cesameti büyük bir iştir. Fil nitelendirmesini, işin büyüklüğü yani cesameti açısından söylüyorum. 2019’da nükleer enerjiyi üretmiş olacağız."

EBRU YAPTI 

Bakan Taner Yıldız, İpeksaray Alışveriş Merkezi'nde sahura kadar süren programın öncesinde kaligrafi sanatçısı Osman Durmuş'un standına gelerek burada lale desenli bir ebru yaptı. Bakan Yıldız, ebru konusunda kısa süreli eğitim aldığını belirtti.

Bakan Taner Yıldız, bugün çeşitli inceleme ve açılışlarda hazır bulunmak üzere öğle saatlerinde Yozgat’a gidecek.



OE(OE/COŞ)