Kayseri’de Pancar Kooperatifi, Kayseri Şeker Fabrikası, Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi ve Yozgat Boğazlıyan ilçesi Kaymakamlığınca düzenlenen '1'inci Uluslararası Şeker Pancarı Sempozyumu'na katılan Bakan Taner Yıldız gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Taner Yıldız, Sinop’ta yapılacak ikinci nükleer santral konusunda Japonya, Çin, Güney Kore ve Kanadalı firmalarla müzakerelerin sürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi nükleer santral konusunda, Japonya’daki Fukuşima santralinde meydana gelen kaza sonrası bir yıllık gecikme oldu. O nedenle ikinci nükleer santral konusunda yıl sonuna kadar gereken açıklamayı yapacağız. Bu arada dün Kanadalı Candu firmasıyla görüşme gerçekleştirildi. Kanada firmasının Ceo’suyla önemli bir toplantı yaptık. Kendi firmalarının vereceği teklifi görüştük. Bugün de bakanlık yöneticilerimizle Kanada firmasının teknik ekibi karşılıklı görüşme yapacak. Nükleer santral konusundaki en önemli gelişme, bu ay sonunda bir ülke bu yarıştan kopabilir. Bu yarışta hangi firma öne çıkar onu bilemeyiz. Bildiğim ve söylediğim şuanda bu konuda yarış var ve önemli müzakereler yapıyoruz."

HAMİTABAD'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hamitabad elektrik santralinin özelleştirme sürecinde 4 şirketin teklif verdiğini ve bu firmaların ön yeterlilik belgesi getirdiğini söyledi. Yıldız, "Şirketlere tavsiyem, Hamitabad elektrik santrali iyi bir pazar yeridir. Umarım rekabet sonucu makul bir fiyatla gider"’ diye konuştu. Taner Yıldız, Türkiye’de AK parti iktidarları döneminde kaliteli ve kesintisiz enerjinin süreceğini, partilerinin iktidara geldiğinde özel sektörün yüzde 34 olan üretim payının yüzde 60’a çıktığını, bu konuda hedefin yüzde 75 olduğunu sözlerine ekledi.



OE,DÖ(OE/ESM)