Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hilton Oteli’nde EXPO 2020 için fahri konsoloslarla öğle yemeği yedi. Hilton Oteli’ndeki toplantıda konuşan EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’de şu anda üç başkonsolos, üç konsolos, 56’sı fahri konsolos olduğunu, ülkelerden 46’sının BIE üyesi olduğunu belirterek, konsolosların İzmir’in bu yarışı kazanmasında büyük katkı sağlayacaklarını söyledi. Kıraç, "İzmir’i birebir temsil edecek sizsiniz. Lobi faaliyetlerinde hedef ülkelerle ilgili bilinmesinde yarar görülen ayrıntılar büyük önem taşıyor. EXPO 2020 yarışında rakibimiz olan Rusya ve Brezilya’nın çalışmalarının takip edilmesi de çok önemli. Bu ülke fahri konsoloslarının bizimle yakından çalışmalı. Hepimiz bu taşın altına elimize koyacağız. Tarih yazmak arzusundayız" dedi.

EXPO CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "İzmir gözbebeğimiz. EXPO 2020’yi inşallah 2020 yılında EXPO’yu İnciraltı’nda yapacağız. Fahri konsolosluk gönül ve vatanseverlik işi. Konsoloslarımız ikili ilişkinin en iyi olduğu odaklardır. İlk EXPO 1851 yılında Londra’da yapıldı, en sonuncusunu da Şanghay’da oluştu. Londra’da nasıl ilk düzenlendiğinde oraya çok ciddi birikim bıraktı, gelişim sağladı. Paris’te Eyfel kulesinin yapımını sağladı. Bizim ülkemize de ciddi katkı sağlayacak" diye konuştu.

'ALAN HOYRATÇA KULLANILMASIN'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in bir EXPO deneyimi yaşadığını, kaybetmenin ne olduğunu bildiğini belirterek bunun nedenlerinin de değerlendirileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere hükümetin EXPO’nun gerçekleşmesi için destek verdiğini İzmir’in aday gösterilip yasal düzenlemenin yapıldığını, kanun hükmünde kararname ile altyapısının kurulduğunu anlatan Yıldırım, fuarın yapılacağı alanla ilgili özel bir imar düzenlemesi yapıp, meclise sevk ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu taslakla ilgili bazı tereddütler olduğunu görüyorum. Bu EXPO Yasası özel bir imar düzenlemesini içeriyor. Bu yasa, EXPO bölgesinde 190 dönümlük bir arazinin EXPO alanı olarak değerlendirilmesini ve civarındaki alanları da yeni bir imar tanımlamasıyla ticaret, turizm, sağlık gibi amaçlarla yapılaşmasına izin verilmesidir. Tamamen amaca yönelik bir imar düzenlemesidir. EXPO süreciyle başlayacak bir çalışmadır. EXPO bittikten sonra burada yeni bir imar yapılanması olmayacak. EXPO süreci ile sona erecek. Başka bir anlam çıkarılmasın. Bu da bilerek konmuştur ki bu alan hoyratça kullanılmasın. Amaç EXPO’ya alan oluşturmaktır ve atıl alanın da EXPO işine hizmet verecek yapılanmalarla güçlendirilmesidir. Hak sahipleri imar alanlarını değerlendirecek ve mülklerinden bir kısmından da feragat edeceklerdir. Düzenleme budur. Geçmişte yaşanan olumsuzluklar İzmir’in hiç hak etmediği olumsuzluklardır. Bir önceki EXPO’nun kaçırılmasına neden olmuştur. Bu kez erken davranıp böyle bir şanssızlığı yaşamak istemiyoruz. İzmir tüm kesimleriyle bu EXPO’ya hazırlanıyor. Çok uyumlu bir çalışma var."

'EXPO OLUR OLMAZ, DÜNYANIN SONU DEĞİL'

Bakan Yıldırım, EXPO sürecinde konsolosların önemine değindi, EXPO’nun İzmir’e yapılacak hizmetleri hızlandıracağını öne sürdü. Yıldırım şunları söyledi:

"Konsoloslar, temsil ettiğiniz ülkeyle İzmir arasında köprü oluşturuyorsunuz. Türkiye ile ülke arasında dostluk ve kardeşlik köprüsü oluşturuyorsunuz. EXPO içinde doğrudan görevlisiniz. Sizlerin vereceğiniz bilgiler, yapacağınız çalışmalar bizim EXPO sürecine yönelik arkadaşlarımızın faaliyetlerine ışık tutacak amaca katkı sağlayacaktır. Ülkemizi ziyaret eden her devlet büyüğünün gündem maddesi EXPO’dur. Daha dün Cumhurbaşkanımız, Ekvator Devlet Başkanı’ndan Cumhurbaşkanı desteğini istedi. Konuk Cumhurbaşkanı 'Nasıl destek olmayız. Ben İzmir’i çok iyi biliyorum. 20 yıl önce İzmir’e, Pamukkale’ye gittim. Bir daha gideceğim gözümde tütüyor' dedi. Bu bizim için çok hoş bir şey. EXPO projesi ilimizin en önemli projelerinden biridir."

Bakan Yıldırım, EXPO'nun bulundukları kentlere kalıcı eserler bıraktığını dile getirdi. Yıldırım, "İzmir’e en az 10 eser bırakacak. EXPO 2020 yapıldığında İstanbul’dan İzmir’e otoyol, İzmir’den Ankara’ya hızlı treni bitirmiş bir İzmir olacak. EXPO’nun konusu da çok güzel. 'Herkes için sağlık'. Bu tema bile EXPO’nun İzmir’in hakkı olduğunu gösteriyor. Küresel anlamda üç sorun var. Altyapı, sağlık ve eğitim sorunumuz var. Bunu tema olarak ele alan ve tüm dünyadaki ülkelerle paylaşmayı hedefleyen 'insanlık için daha iyi sağlık ve daha iyi yol' temasıyla yola çıkan İzmir inanıyorum ki EXPO’yu herkesten daha çok hak eden şehirdir. EXPO olur olmaz olmazsa da dünyanın sonu değil ama İzmir ve İzmir’i yönetenler İzmir’in konularına kararlılıklarından bir şey kaybetmeden devam edeceklerdir. EXPO bizim için vasıtadır. Tanıtım fırsatıdır ancak İzmir’e yapılacak hizmet ve yatırımlar EXPO’ya endeksli değil. Bu hizmetler hız kesmeden devam edecek. Olsa olsa EXPO bizim hizmette zaman kaybını önlemeye yönelik bir katkı sağlayacak" diye konuştu.