Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fransız Senatosunda alınan Ermeni soykırım iddiasıyla ilgili kararını sosyal paylaşım sitesi Twitter'da değerlendirdi. Bakan Şimşek, üzücü bir tablo ile karşı karşıya olduklarını, Fransa'nın Ermeni soykırımı iddiasıyla aldığı kararın Fransız İhtilali ruhunu incittiğini yazdı. Maliye Bakanı Şimşek, fikir ve ifade özgürlüğünü tamamen ortadan kaldırmaya yönelik baskıcı ve yasakçı bir zihniyetin ürünü olarak nitelendirdiği bu tavrı şiddetle kınadığını ve ülke olarak her zaman hakkaniyete uygun, adil ve insani olan tavrı hakim kılmaya çalıştıklarını bildirirken şöyle dedi:

"Tarih önünde veremeyeceğimiz bir hesabımız ya da tasarrufumuz yoktur. Aslında bu gelişmeyi salt seçim yatırımı olarak düşünmüyorum. Bu, Türkiye üzerinde oynanmak istenen oyunun sadece basit bir yansımasıdır. Türkiye'nin son yıllarda bölgede siyasi etkinliğinin artması, başta ekonomi olmak üzere birçok alanda aradaki farkı hızla kapatması, imrenilen ve lider ülke konumuna geçmesi haçlı zihniyetinin ürünü olan odaklarda derin bir rahatsızlık yaratmıştır. Türkiye'deki milli irade ile haçlı zihniyetinin daha aşikar bir kapışma zemini olan bu gelişmeyi şiddetle kınıyorum. Sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısı, ne acıdır ki Fransa'yı bundan sonra yasakçı ülkeler kategorisine sokmuştur. Bizim için yok hükmünde olan ve Ortaçağ zihniyetinin tekrar hortlatılması anlamına gelen bu karar, Fransa'yı hiç tahmin edilmeyecek ölçüde tarih önünde geriye götürmüştür. Bu da onarılması güç yeni yaralar anlamına gelir."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye olarak değer yargılarımızla asla örtüşmeyen bir suçlamayla ilişkilendirilmeleri üzerine gereken tedbiri almaya mecbur kalacaklarını  belirterek, "İstisnasız her vatan evladının bu konuda geliştirdiği ortak aklın ürünü olan ortak tavrı da samimiyetle destekliyorum" diye konuştu.



FA(GG/İD)