Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Balıkesir Ayvalık'ta restorasyonu yapılan 180 yıllık Ortodoks Kilisesi Taksiyarhis'te incelemede bulunan Bakan Günay, ardından Edremit İlçesi'nde düzenlenen Kazdağları Turizm Destinasyon Kongresi'ne katıldı. Bakanın yanı sıra kongrede Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Abudullah Soykan, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Pabuçcu, Ali Aydınlıoğlu, CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, sektör temsilcileri, köy muhtarları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu.

Edremit'e bağlı Güre Beldesi'ndeki Adrina Otel'de, Kazdağı Otelcileri Derneği (KAZOD) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği kongrenin açılış konuşmasını KAZOD Başkanı Mehmet Öngen yaptı. Öngen, Kazdağları'nın turizm destinasyonu (turizmin göreceli olarak önemli bir eylem alanı ve ekonomik, sosyal ve fiziksel etkilerinin ortaya çıktığı alan) olarak tescil edilmesi için sürdürülen çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyledi. Bölgede son yıllarda gelişen turizm yatırımlarına karşılık Kazdağları'nın bir Kapodokya, bir Bodrum, bir Çeşme gibi bir turizm destinasyonu olarak hiçbir kurum ve kuruluş bünyesinde yer almadığına dikkat çeken Öngen, "İki buçuk yıldan bu yana Kazdağları'nın bir destinasyon olarak ilan edilmesi için çalışma yürütüyoruz. Bu kongre ile Kazdağları'nın ulusal ve uluslararası alanda artık rüştünü isbat etmiş bir turizm destinasyonu olarak tescilinin ve tanıtımı sağlanacaktır. Böylelikle, bakanlığın dünya genelinde yaklaşık 83 temsilciliğinde Kazdağları, seçkin bir turizm destinasyonu olarak sektör temsilcilerinin bilgisine sunulacak. Bugüne kadar, tüm yatırımcı ve işletmecilerin yalnızca kendi çabalarıyla, ülkemizin en seçkin turizm merkezlerinden biri haline gelen Kazdağları, bundan böyle Bakanlığın da desteğiyle, uluslararası platformda tanıtılacak ve hak ettiği ilgiyi görecek" dedi.

Kongreye katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratlarından Fulya Turgut, katılımcılara yükselen turizm trentlerini anlattı. Yunus Düzce ise turizm istitastikleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Bakan Günay, kongrede yaptığı konuşmada, Kazdağı Otelcileri Derneği'nin Türkiye turizminde önemli yer tutan Kazdağları'na destinasyon kazandırma çalışmalarını takdirle karşıladığını belirtti. Bakan Günay, bunun hem yöresel turizm açısından hem de Türkiye açısından büyük bir kazanım saydığını vurguladı. Turizm yapılan bölgelerin artık biraz konseptini değiştirmesi ve geliştirmesi gerektiğini söyleyen Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Sürdürülebilir turizm için yeni konseptler yaratmamız lazım. Gelenleri kültürle buluşturmamız lazım, sanat etkinliğine götürmemiz lazım. Sanat etkinliğinden bir şey almasını sağlamamız lazım, yemek yemesini sağlamamız lazım. Bir geleneksel el sanatı ürününü, bir kilimi, bir tahta işçiliği ürününü almalarını sağlamamız lazım. O zaman yani biz insanları otele doldurup, oradan da havuza doldurup, orada animasyon seyrettirip, gerisin geriye gönderemeyiz. Turizmimizi dünya standartalarına çıkartmamız, yeni markalar, yeni konseptler yaratmamız gerekiyor."



Ahmet ERTAN / EDREMİT,