RESTORASYON UYARISI


Bakan Günay, Bursa'daki Ulu Camii'de restorasyon sırasında meydana gelen yangınla ilgili soruya, "Karacabey'de çıktı. Ben de haberlerden üzüntüyle takip ettim. Bu camilerin restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptırıyo biliyorsunuz. Benim hatırladığım kadarıyla bu restorasyon sırasında son zamanlarda üçüncü yangın olayı. Birincisi Kılıçali Paşa Camii'ndeydi. Ben de İstanbul'daydım. İkincisi Beyazıt'ta Beyazıt Camii'nin iç bölümündeydi ucuz atlatıldı. Ama bu kez sanıyorum biraz vahim sonuçlara vardı. Restorasyon çalışmalarını yapan arkadaşların çok daha dikkatli olması ve bunları denetleyen kurumların da daha dikkatle denetlemesi gerekiyor. Tarihi eserleri en fazla fiyat kırana vermenin çok doğru bir yöntem olmadığını, başka önlemler almak gerektiğini de bu vesileyle anlıyoruz. Ayrıntısını çok fazla bilmiyorum. Bizim dışımızdaki bir kurumun yaptığı bir iş ama hepmizin başına gelebilir. Bu bence tarihi eserlerin onarımından daha dikkat etmemiz gerektğini konusunda yeterince uyardı" diye cevap verdi


"İNCELEME YAPIYORUZ"


Bakan Günay Muhteşem Yüzyıl adlı dizinin bir çekimi sırasında SİT alanı olan Yarımburgaz mağarasında kazı yapıldığı ve çevreye zarar verildiği iddialarıyla ilgili soruyu da yanıtladı. Bakan Günay, "İnceleme yapıyoruz arkadaşlar. Bana ulaşmış net bilgiler yok. İnceleme yapıyoruz " dedi.


"ONU BİR ARA YERİNDE GÖRÜCEM "


Günay 1999 Gölcük depreminde sıvaları döküldükten sonra altındaki fresklerin ortaya çıktığı İstanbul'un en eski ve ilk camiisi olan Arap Camii'yle ilgili bir soruyu da cevapladı. Bakan Günay, ortaya çıkan fresklerin Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyonu sonucu fresklerin sıvayla kapatılmasına ilişkin " Onu bir ara yerinde görücem. Geçenlerde planladık bir inceleme çalışmasını ama şartlar izin vermedi. Yakın bir gelecekte bölgeye beraberce gideriz" diye konuştu.