Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu topraklarda huzura, esenliğe, güvenliğe ihtayıcımız var. Atatürk’ün söylediği gibi yurtta barışa, dünyada barışa ihtiyacımız var" dedi.

Bitlis'ten Van'a gelen ve geceyi burada geçiren Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bugün de Van Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazıları ve restorasyon çalışmalarını gezerek incelemelerde bulundu. Eski Van Şehri, Kale, höyük kazılarını gezen Bakan Günay, burada arkeologlar tarafından yeni bulunan Urartu dönemine ait ve yaklaşık 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen 'sunma' kabını inceledi. Kazılarda hiçbir hasar görmeden gün yüzüne çıkan sunma kabı hakkında bilgi alan Bakan Günay böyle bir eserin bulunmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Kazı alanındaki incelemelerinin ardından Bakan Günay, Van Kalesi'nin kuzey tarafına yapılacak olan 12 bin 500 metrekarelik Van Urartu Müzesi inşaatının temel atma törenine katıldı.

YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ

Günay, bölgede huzara ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Bu topraklarda huzura, esenliğe, güvenliğe ihtayıcımız var. Atatürk’ün söylediği gibi yurtta barışa, dünyada barışa ihtiyacımız var. Eğer barış olursa kaynaklarımızı boş yere harcamaz, doğrudan doğruya milletin kalkınması için harcama imkanını buluruz. Ve kalkınmamız hızla devam eder. Biz istiyoruz ki, insanlarımız doğdukları yerde doyabilsinler. Barış içinde kardeşlik içersinde yaşayabilsinler. Geçmiş on yılların, geçmiş yüzyılların o ayrımcı düşüncelerini tarihin çöplüğüne gömelim. İnsanlar Türk diye, Kürt diye, Alevi diye, Sünni diye, Müslüman diye, Hıristiyan diye, doğuda doğdum diye ayrılmasınlar. Hepimiz madem ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, bir ve eşit yaşayalım. Hepimiz insanız, insan haklarından sonuna kadar yararlanalım, özgür ve kardeşçe yaşayalım. Bunu istiyoruz ve bunun için yaşıyoruz. Van’ın bu duygularımızı çok yakından bildiğini bende içtenlikte biliyorum ve inanıyorum” dedi.

KOYUNUN KESİLMESİNE İZİN VERMEDİ

Yapılan konuşmaların ardından temel atma töreninde Van Valisi Münir Karaloğlu ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ile birlikte beton butonuna basan Eğtuğrul Günay törende koyunun kesilmesine izin vermedi. Bakan Günay, "Hayvanı kesmeyin, günah" diyerek koyunu kurban etmemelerini istedi. Temel atma töreninin ardından Bakan Günay uçakla Ankara’ya döndü.