Bangladeşli bilim adamı Muhammed Yunus'un mucidi olduğu ve yoksul ülkelerdeki insanların iş sahibi olmalarını sağlayan mikrokredi sistemi, Afyonkarahisar'da da uygulanıyor. 2009 yılından bu yana Afyonkarahisar'da uygulanan sistem kapsamında mikrokredi almaya hak kazananlar için tören gerçekleştirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İçişleri eski bakanı Abdülkadir Aksu, AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, Afyonkarahisar protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Danışma Kurulu'nun onayıyla Mikrokredi Ağalık Beratı alan işadamı Yusuf Özer'in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, mikrokredi alan kadınların kendilerine güvenmeleri halinde her şeyi yapabileceklerini söyledi. Eroğlu, "Hiç endişe etmeyin. Herbiriniz Güler Sabancı olacaksınız. Buna inanıyorum. Yeter ki kendinize güvenin. Başarının en büyük faktörlerinden birisi kendine güvendir. 'Bunu başaracağım' diye kendinize itimat edin" dedi.

İLK UYGULAMA DİYARBAKIR'DA

Mikrokredinin ilk uygulamasının Diyarbakır'da başlatıldığını belirten Abdülkadir Aksu ise uygulamanın süratle diğer illere yayıldığını kaydetti. Afyonkarahisar'daki mikrokredi çalışmalarına finansman sağlayan Borusan Holding kurucusu Asım Kocabıyık'ın kış şartları nedeniyle törene katılamadığını belirten Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu ise mikrokredinin ekonomik olduğu kadar sosyal bir yön olduğunu vurguladı.

'KIZINI OKUTMAYAN, DİZİNİ DÖVER'

Türkiye'de kadınların iş yaşamındaki yerinin istenen seviyede olmadığını ve bu oranın giderek azaldığına değinen Demircioğlu, kadınların eğitimli olması hâlinde toplumsal barışın sağlanabileceğine dikkat çekti. Kadınların iş yaşamına katılmasındaki düşüşün nedenleri arasında mecburi eğitimin 5 yıldan 8 yıla çıkarılması ve iç göçün gösterildiğine işaret eden Demircioğlu, tarımsal nüfus azalırken şehirlere göç eden kadınların kolay iş bulamadığını söyledi. Bunun da birtakım nedenleri olduğunu anlatan Demircioğlu şunları söyledi:

"Çalışma hayatına katılan eğitimli kadın nüfusunun fazla olduğu toplumların yaşam kalitesi süratle yükseliyor. Bir toplumda çalışan ve eğitimli kadınlar çoğaldıkça eşler arasındaki dengesizlik azalıyor. İlişki, çok daha dengeli hale geliyor. Anneleri eğitimli ve çalışan bir toplumun çocukları daha iyi eğitim alıyor. Toplum olarak kızlarımızın eğitimine ayırdığımız kaynakları artırmak, yaşam kalitesinin kalıcı olarak artmasını sağlayacaktır. Ben diyorum ki özetle; Kızını okutmayan, dizini döver."

Konuşmaların ardından tören, mikrokredi almaya hak kazananlara 3 bin liralık çeklerin dağıtımı ile sona erdi. Törenin ardından Bakan Eroğlu ve Aksu, Atatürk Kültür Merkezi çıkışında kadınlara fidan dağıttı. Eroğlu ve Aksu, Afyonkarahisar Valiliği İsrafı Önleme Vakfı Asım Kocabıyık Mikrofinans Şubesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın da açılışını yaptı.