Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ülkedeki ormanların nicelik ve nitelik olarak korunmasına, geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik başlattığı, 'Ceviz Eylem Planı' projesi kapsamında Bakan Veysel Eroğlu Tokat'a geldi. Amasya'dan karayolu ile gelen Bakan Eroğlu, ilk olarak Turhal ilçesinde düzenlenen, 'Tokat Sütlüce Ceviz Ağaçlandırma' projesine katıldı. Program saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra sırasıyla Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen davetlilere hitap etti. Konuşmalar sırasında Bakan Eroğlu'nun, kendisine ikram edilen cevizden yediği görüldü.

TÜKETİLEN CEVİZİN YÜZDE 60'I İTHAL

Törende konuşan Bakan Eroğlu, Tokat'ı çok sevdiğini söyleyerek kentte gelen yatırımlardan bahsetti. Türkiye'de tüketilen cevizin yüzde 60'ının ithal olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, "Bu gerçekten bizim için acı bir netice. Ben bunu öğrenince bakan olduğum zaman, arkadaşlara talimat verdim. Artık dedim bundan sonra sadece çam üretmeyeceğiz. Ceviz, badem her türlü kırklı türlü şeye kadar hatta ormanlarda bazı yerlere bunları dikeceğiz ve bunlardan vatandaşlar istifa edecek. Çünkü insanları yaşat ki devlet yaşasın, her şey millet için. Millet ayağa kalkarsa elbette büyük hedefleri gerçekleştirmenin önünü açılmış olur. Çünkü bizim 2023 yılında çok büyük hedeflerimiz var. 2023 yılında dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına Türkiye'yi taşımak istiyoruz. Şunu unutmayalım büyük hedefi olmayan milletler tarih sayfasından silinmeye mahkumdur. Öyleyse biz büyük bir milletiz, şanlı bir geçmişiz var. O yüzden bizime büyük hedeflerimiz var. Bu çerçevede orman teşkilatı gerçekten ayağa kalktı" dedi.

CEVİZİN FAYDALARINI SIRALADI

Konuşmasında 60 dekarlık alana dikim yapılacağını söyleyen Bakan Eroğlu, "En iyi türleri dikeceğiz, örnek olacak ve bunu bütün Tokat'a yaygınlaştıracağız. Artık Tokat'ın cevizi dünyada meşhur hale gelecek. Kısa zamanda kendi ülke ihtiyacımızı ithal etmeden karşılayacağız. Yakın zamanda belki ihracat yolu bile açılabiliriz. Çünkü ceviz çok önemli. Dikkat ederseniz her meyvenin faydası insan vücuduyla alakalıdır. Ceviz beyni temsil etmektedir. Dolayısıyla bu cevizin beyne, beynin çalışmasına, fonksiyonlarına çok muazzam faydası var. Hatta bir gece üç beş parça cevizi suda bırakıp sabah suyunu içip cevizi yerseniz sizin kolesterolünüzü ve şekeriniz var ise düşer. Bu kadar faydalı. Şimdilik bu kadarını sır veriyim. Gerisini siz keşfedersiniz. Daha başka faydaları da var, onu da söylemeye gerek yok tabi" dedi. Katılımcıların alkışları sonrası Bakan Eroğlu, "Bakın nasıl anlıyorsunuz" diyerek güldü. Bakan Veysel Eroğlu'nun kentte çeşitli programlara katılacağı öğrenildi. 



MT,FY (EA/AK)