Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçen cumartesi günü Şanlıurfa Cezaevi'nde çıkan yangınla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Şanlıurfa'daki yangın ve cezaevlerinin son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Olayın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Şanlıurfa 'ya gittiğini ve cezaevine geçerek incelemelerde bulunduğunu kaydeden Bakan Ergin, şunları söyledi:

"Şanlıurfa valisi, Cumhuriyet Başsavcısı ve yetkili savcılar, ceza infaz kurumu yetkileri, çalışanları ve bir kısım mahkumlarla çeşitli görüşmeler yaptık. Yine bu arada BDP Milletvekili Sayın İbrahim Ayhan ile de uzunca bir görüşme yaptık. Pazar sabah biz bu görüşmeleri yaparken, bakanlık yetkililerimiz de olay yerine intikal etti ve inceleme ve soruşturmalarını idari açıdan başlattılar. Aynı anda Cumhuriyet Başsavcımız da soruşturmayı başlatmış durumda. Bizim dün itibari ile ilk yaptığımız tespitler, medyada yer alan haberlerle örtüşmemektedir. Pazar günü itibari ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Sezgin Tanrıkulu ve BDP Eş Başkanı ile beraber bir takım milletvekilleri gelmişler. Cezaevine bir takım görüşmeler yapmışlar. Şanlıurfa cezaevinde bir takım tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile görüşülerek bu yakınların endişeleri giderilmiş ve ilave telefon hatları ile dışarıdan yakınların haber alma imkanları genişletilmiştir."

BAŞKA CEZAEVLERİNE SEVK

Bakan Ergin tutuklu ve hükümlülerden bir bölümünün başka cezaevlerine aktarıldığını  hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Bu sabah itibari ile koğuşları zarar gören 42 tutuklu ve hükümlü askeri uçakla İzmir'e sevk edilmiştir. Bunların 16'sı çocuk tutuklu hükümlü olup, çocuk ceza infaz kurumumuza alınmışlardır. Yine ilçe cezaevlerine sevki kolaylaştıran düzenlememizle beraber, Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumu'nda 85 tutuklu ve hükümlü çevre ilçelerdeki boş kapasitelere intikal halindedirler, sevk ediliyorlar."

Olayla ilgili yapılan inceleme sonuçlarının beklenmesinin daha sağlıklı sonuçlara ulaşmada yardımcı olacağını kaydeden Bakan Ergin, "Sürecin beklenmesinde yarar var" dedi.

'İSTİFA SORUNU ÇÖZECEKSE, BİR SANİYE DURMAYIZ'

Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan olaylar sonrasında CHP ve BDP'nin, 'Adalet Bakanı istifa etsin' açılamaları hatırlatılan Sadullah Ergin şöyle konuştu:

"Türkiye'de ceza infaz kurumları sorunu, öteden beri gelen ve zorlu bir problem olarak önümüzde duruyor idi. Yapılan çalışmalarla önemli mesafeler kaydettiğimizi size ifade ettim. Çözümleri konusunda da açıklamalar yaptım. Adalet Bakanı'nın istifası sorunun çözümünde katkı sağlayacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Ama burada geçmişten intikal eden bir problem var ve küçülerek geleceğe doğru gidiyor. Afaki değerlendirmeler. Gerçeğe dayanmayan değerlendirmeler."

DHA(GÖ/COŞ)