Şırnak Spor Salonunda yapılan Şırnak İl kongresine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, konuşmasına Kürtçe "Başım gözüm üstüne geldiniz" diyerek başladı. Kürt sorununun barış ve huzur içinde çözümünde Ak Parti'nin teminat olduğunu dile getiren Bakan Eker, "Onun için bunu istemiyorlar. Neden? çünkü kan dökmekten, mayın patlatmaktan, kurşun sıkmaktan politik çıkarları var. Bu Kürtlerin çıkarlarına değil. Bu örgütlerin kendi politik çıkarlarıdır. Devletimizin, milletimizin, bunu bildiğini görüyoruz. Biz sonuna kadar bu zihniyetle mücadele edeceğiz. Onların demokratikleşme programımızı, barış ve kardeşlik projemizi hayata geçirmemize engel olmalarına fırsat vermeyeceğiz. Onların bize bu alanda rehberlik yapmasına, yanlış adımlarla, yanlış uygulamalarla, saldırılarla, cinayetlerle, katillerle bize rehberlik yapmasına fırsat vermeyeceğiz. Biz doğru bildiğimiz istikamette ve hak için, adalet için yürümeye devam edeceğiz. Çünkü bizim için bu topraklarda yaşayan Kürt, Türk, Arap, Çerkez kim varsa hepsi bizim kardeşimizdir. Hepsi bizim için birdir" dedi.

DÖKTÜKLERİ KANDA BOĞULACAKLAR

Bölgede geçmişte yapılan yanlışlıklar, hatalar, zulümler ve Kürt kimliğinin inkarıyla gelişen olayların kendi dönemlerinde bir bir ortadan kaldırıldığını belirten Bakan Mehmet Mehdi Eker, şunları söyledi:

ANADİLİ KÜRTÇE OLAN KARDEŞİNİZ OLARAK SÖYLÜYORUM

"Ama biz bunları yaparken içerden ve dışardan birçok çete, birçok örgüt birçok legal, illegal yollarla bizim önümüzü kesme çalışılıyor. Eğer meydanlarda bizi yenemiyorlarsa, sandıklarda bizi yenemiyorlarsa kumpaslar kuruyorlar. Yeraltı örgütleri kuruyorlar. Daha olmasa dağdan, ovadan, bayırdan gelip kardeşlerimizi kurşunluyorlar. Kardeşlerimizi kaçırıyorlar. Bizi yıldırmak için bizi korkutmak için. Ama Ak Parti'nin ruhu evrensel barışa yaslanan, dayanan bir ruhtur. Ak Parti'nin lideri insanlık sevgisini kendisine şiar edinmiş, bütün milletimizi kardeş bilen bir zihniyeti tesis etmeye çalışan bir kişidir. Ak Parti kardeşlik projesinden, demokratik açılımdan asla ve asla vazgeçmiş değildir. Bundan sonraki süreçte de bu devam edecektir. Dolaysıyla bir kere daha sizlerle beraber, bir kardeşiniz olarak bu bölgenin bir evladı olarak, anadili Kürtçe olan bir kardeşiniz olarak ta bunu söylüyorum. Biz bu uygulamalarımızı bu projelerimizi elbette sürdüreceğiz ve devam ettireceğiz. Bundan hiç kimsenin asla şüphesi olmasın. Bunun için Ali Kılınç kardeşimize (bir süre önce öldürülen AK Parti Şırnak İl Başkan Yardımcısı) kurşun sıkanları, onların arkasındaki zihniyetleri bilinenleri ve bilinmeyenleri huzurunuzda nefretle kınıyoruz. Onların yolu yol değildir. Onların işi iş değildir. Bununla Kürtlere asla bir faydaları dokunmayacaktır. Sadece döktükleri kanda boğulacaklardır. Bu kan onların felaketi olacak. Bizim değil."

KÜRDÜN KAZANMASINI İSTEMİYORLAR

Bölgeye geçmişte yapılmayan bir çok hizmeti getirdiklerini kaydeden Bakan Eker, "Biz sizlerle siyasetin peşindeyiz. Bu topraklarda yaşayan kim olursa olsun Şırnaklı, Mardinli, Hakkarili, Vanlı, Diyarbakırlı, Batmanlı, Siirtli, Bitlisli kimse Kürt, Türk kim varsa onlara hizmet üretiyoruz. Biz şimdi bu topraklar da insanların kamu hizmetlerinden yeteri kadar istifade etmediklerini biliyoruz. Yol olmadığı günleri biliyoruz. Okul olmadığı günleri biliyoruz. Hastane olmadığı günleri biliyoruz. Mektep olmadığı günleri biliyoruz. Biz havaalanı olmadığı günleri biliyoruz. Ama biz bütün bunları bu sorunların tamamını çözmek gayretiyle parti programımızı, hükümet programımızı oluşturduk. Ve bu gün biz bu hizmetlerimizi tek tek hayata geçiriyoruz. Bu bölgede yatırım yapılsın bu bölgenin insanı iş bulsun, aş bulsun, huzur bulsun ama tüm bunların önünde engellemeye çalışan zihniyet var. Huzur bozmak suretiyle saldırılar yapmak suretiyle bu bölgede yapılan yatırımları engellemeye çalışıyorlar. Bakın Silvan Barajı yapıyoruz, temelini atıyoruz ama gidiyorlar o şantiyeyi basıyorlar, oradaki gariban işçilere saldırıyorlar onlara eziyet ediyorlar. Yollara mayınlar, patlayıcılar yerleştiriyorlar. Niçin? Silvan Barajı yapılmasın. İyi de kardeşim Silvan Barajı yapılırsa ne olur?. 2.5 Milyon dönüm arazi sulanmış olur. Bundan kim istifade edecek? Orada yaşayan Kürt kardeşlerimiz istifade edecek, onlar para kazanacak, iş sahibi olacak, onlar aş sahibi olacak. Bunu istemiyorlar, niye? Kürdün kazanmasını istiyorlar mesel bu" diye konuştu.

ÖLDÜRÜLEN AK PARTİ'LİNİN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Kongredeki konuşmasının ardından Bakan Eker, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte bir süre önce öldürülen Ak Parti Şırnak İl Başkan Yardımcısı Ali Kılınç'ın evine giderek taziye ziyaretinde bulundu. Ali Kılınç'ın kızkardeşi Ayşe Kılınç, ağabeyinin katillerinin bir an önce bulunmasını istedi. Şırnak'ta çarşıda gezerek vatandaşlarla da görüşen Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra, Ali Kılınç'ın mezarını ziyaret ederek dua ettı.

Tek listeyle gidilen Şırnak Ak Parti İl Başkanlığına ise Mehmet Demir getirildi.


EK(GG/AAA)(FOTOGRAF)