Kalite ve sunumda büyük sıçramalar yaşayan ve katıldığı uluslararası yarışmalarda önemli başarılar elde eden Türkiye şarapçılık sektörü, dünyanın en önemli organizasyonlarından birini ülkeye çekmeyi başardı. Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'nün (OIV) 2012 yılı kongresi 18- 22 Haziran tarihleri arasında İzmir'deki Kaya Termal Otel'de gerçekleşecek ve bir hafta sürecek. Konusunda uzman 300 katılımcı ile gerçekleşecek kongre boyunca Ege Bölgesi'ndeki üzüm bağları ve üretilen şaraplar da 45 üye ülkeden gelen 300 davetlinin beğenisine sunulacak.

BAKAN EKER DE MESAJ VERDİ

Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkolü İçecekler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından düzenlenen kongre için oluşturulan internet sitesinin açılış sayfası için bir yazı kaleme alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin OIV'nin kuruluş yıllarından itibaren bir üyesi ve OIV toplantılarının aktif katılımcısı olarak, bağcılık ve şarapçılık alanlarında yetkinliği ile bilinen OIV ile olan ilişkilerine büyük önem verdiğine dikkat çekti.

"MEMNUNİYET DUYARIM"

Bakan Eker, söz konusu kongrelerin bilginin ve uzmanlığın uluslararası seviyede geliştirilerek, bağcılığın gelişiminde önemli sorunların çözümüne yönelik bir platform oluşturulmasını sağladığını vurgulayarak "Türkiye'nin, tarihte ilk kez Hitit Uygarlığı tarafından üretilmiş şaraba tanıklık etmiş olduğu, 5 bin yıldan uzun süredir üzüm yetiştirilen zengin topraklara sahip olduğu, dünya üzüm üretiminde 6'ncı sırada, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde 2'nci sırada yer aldığı ve yaklaşık bin 200 üzüm çeşidini içeren üretim alanı ile çok zengin asma gen potansiyeline sahip olduğu göz önüne alındığında, 35'nci Dünya Bağ ve Şarap Kongresi'nin, 'Bağcılıkta Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik' teması ile Türkiye'de yapılacak olmasının katılımcılara büyük fayda getireceğini düşünmekteyiz. Bu itibarla sizleri Haziran 2012'de Türkiye'de yapılacak olan 35. Dünya Bağ ve Şarap Kongresi'ne davet etmekten büyük memnuniyet duyarım" dedi. "EGE'DE YAPILACAK OLMASININ DA ÖNEMİ VAR"

Eker, kongrenin Ege Bölgesi'nde yapılmasının önemini de şu sözlerle anlattı:

"Kongre'nin, Türkiye'nin bağ alanlarının yüzde 38'ini, toplam üzüm üretiminin yüzde 40'ını, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin tamamını ve şarap üretiminin yüzde 20'sini içeren Ege Bölgesinde yer alan bin yıllık tarihi ve kültürel miras ile çevrelenmiş olan İzmir'de yapılacak olmasının da ayrı bir önemi vardır."



BT(AÖ/SS)



--- KUTU ---



KONGRE PROGRAMI

Kongre programı 17 Haziran akşamı Selçuk Efes Harabelerinde verilecek hoşgeldin kokteyli ile başlayacak kongrenin resmi programı ise 18 Haziran pazartesi günü başlayacak. İlk gün açılış konuşmaları ile geçilecek. 19- 20 Haziran'da ise dört paralel oturumda bağcılık, şarap teknolojileri, gıda güvenliği ve sağlık ile sektörün ekonomisi ve yönetmelikleri ile ilgili konular görüşülecek. 21 Haziran'da şaraplık bağlar, tesisleri içine alan teknik gezi gerçekleştirilirken 22'sinde ise OIV'nin Dünya Genel Kurulu toplanacak. 23-25 Haziran tarihleri arasında ise kongre katılımcıları için İstanbul ve Nevşehir Kapadokya turu düzenlendi.


--- KUTU ---

RAKAMLARLA TÜRKİYE BAĞCILIĞI

Türkiye, dünyanın 4'üncü büyük bağ alanına ve 6'ncı büyük üzüm üretimine sahip olmasına rağmen bunun ancak yüzde 3'ünü şarapçılıkta kullanıyor. Türkiye'nin 15'te biri kadar bağı olan ülkeler Türkiye'den katbekat değerde ihracat yapıyor. Örneğin, 2010'da Yeni Zelanda 33 bin hektar bağ alanı ile 867 milyon dolar şarap ihracatı yaparken, Türkiye 505 bin hektar bağ alanı 7.5 milyon doları ihracat ancak yaptı.