Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Marmara Çalışanlar Federasyonu tarafından Swissotel'de düzenlenen "Eğitimve İstihdam: Güncel Gelişmeler ve Eğilimler" konulu toplantıda konuştu.


"TÜRKİYE, BU ALANDA UZUN YILLARDIR CİDDİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA"


Bakan Çelik, geçmişte atılan yanlış ve hesapsız adımlar neticesinde eğitim ve istihdam ilişkisinin kurulamadığını, ayrıca eğitimde de sorunlara neden olduğunu kaydetti. Çelik, "İmam hatip okullarının önünü kapatmak gibi hiçbir mantıkla izah edilemeyecek, bilimsel altyapısı olmayan yaklaşımlarla, dayatmalarla Türkiye'de mesleki eğitimin ivme kazanmasının önüne geçilmiştir. Yazık edilmiştir bu yönüyle. O antidemokratik zihniyetlerin bedeli olarak da bugün iş arayan her 3 kişiden 1'i mesleki yeterliliğe ne yazık ki sahip değildir" dedi. Meslek lisesi mezunlarının istihdamdaki oranının yüzde 7 düzeyinde olduğunu belirten Çelik, örgün eğitimde, mesleki eğitimde sorunların var olduğunu ifade ederek, "Türkiye, bu alanda uzun yıllardır ciddi sorunlarla karşı karşıya. Siyasi alanı düzeltemediği için, yürüdüğü yoldaki engelleri kaldıramadığı için sıkıntılarla gelmiştir" diye konuştu. Çelik, "Mesleki eğitim, Türkiye'nin geleceğinin sigortasıdır" dedi.


"ÜCRETLER OCAK 2013'TE YANSIYACAK"


Sosyal haklar ve istihdamın arttırılması noktasında da önemli icraatlara imza atmaya devam ettiklerini kaydeden Çelik, 2 milyon emekliyi ilgilendiren intibak konusunu çözdüklerini ve farkların emeklilerin ücretlerine Ocak 2013'te yansıyacağını söyledi. Bakan Çelik, kıdem tazminatı konusuna da değinerek, "Çalışma hayatımızda önemli katılıklardan biri olan, gerek çalışanlar, gerekse işverenlerimiz tarafından şikayet konusu olan, 1970'li yıllardan beri de çözümü konusunda çok konuşulan kıdem tazminatı uygulamasından, kıdem tazminatı fonuna geçişle ilgili bakanlık bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kıdem tazminatı fonuna geçiş konusunun istihdamla bağlantısı var. Sistemin katılıklarının ortadan kalkması ve bu konudaki esneklikler istihdam açısından önem arz ediyor. Çözümü konusunda bir irade ortaya koymuş bulunuyoruz. Ele alınan bu konuların her biri ya işçiyi memnun ediyor ya işvereni memnun ediyor. Bunların ortasını bulup her ikisini az çok memnun edecek bir yol takip etmek çok zor. İşte onu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.


"BİZDEKİ TARTIŞMALARIN HANGİ DÜZEYDE OLDUĞUNU KAMUOYU İZLİYOR"


İşsizliği 2023 yılında yüzde 5'lere çekmeye çalışan Ulusal İstihdam Stratejisi'nin hazırlıklarına da dikkati çeken Çelik, bu belgeyi yakın bir zamanda yayımlayacaklarını belirtti. Çelik, strateji belgesinin en önemli hedefinin de eğitim ve istihdam ilişkisi olduğunu dile getirdi.


İstihdamda eğitimin önemine vurgu yapan Çelik, son dönemdeki 12 yıllık kesintisiz eğitim tartışmalarına da işaret ederek, "Dünyanın hiçbir ülkesinde kesintisiz eğitim söz konusu değilken bizdeki tartışmaların hangi düzeyde olduğunu kamuoyu izliyor" dedi.


(BB)