Rize gezisi kapsamında Kalkandere ilçesi kaymakamlığını ziyaret eden çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin, yüz nakli ve SGK’ya gönderilen 250 bin liralık faturayla ilgili sorularını yanıtladı. Çelik, SGK’nın sağlık harcamalarının ortada olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Mühim olan vatandaşımızın sağlık alanındaki taleplerini karşılama hedefine dönük çalışmalarımızı Sağlık Uygulama Tebliğimizle yaygınlaştırmak. Spesifik anlamda üniversitelerimizde gerçekleştirilen yüz nakli ile ilgili söylemek istemiyorum ama eğer estetik amaçlı değilse bu ve benzer sağlık sorunlarının çözümüyle ilgili konulara olumlu yaklaştığımızı belirtmek istiyorum. Ama bu yüz nakli tıbbi olarak bizim heyetimiz tarafından nasıl değerlendirilir, o teknik bir konudur. Genel itibarıyla sağlık sorunlarının Sağlık Uygulama Tebliği’nde çözüm bulması konusunda olumlu yaklaşım sergilediğimizi belirtmek istiyorum. Bu sadece yüz nakli meselesi değil, yapay kalple ilgili de talepler vardı. Bunların da uygulama tebliğinde yer bulmasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor."

Bakan Çelik, yabancı işçilerin 3 ay olan çalışma sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:

"İşçilerle ilgili düzenleme yapıldı. 3 aydan fazla burada kalma şansları yok. 3 ay içinde buraya turist vizesiyle gelenler çıkış yapıp 3 ay sonra tekrar gelebilir. Bunda ev bakım hizmetlerini istisna tuttuk. İzin alabilme imkanları var. Evde bakım hizmetinde çalışanlarda böyle bir süre aramıyoruz. Türkiye’de mevcut işgücü bakımından evde bakım hizmetlerini karşılamak için yeterli iş gücümüz yok. İŞKUR bünyesinde kurs vermemize rağmen eleman bulmakta zorlanıyoruz. Dolayısıyla çalışma kriterlerimizi koymuş bulunuyoruz. Normalde burada çalışacak yabancı işçinin hangi şartları taşıması gerektiği kuralları aynen muhafaza ediliyor. Türkiye’de İş Kurumu'na kayıtlı o işi yapacak bir eleman varsa yabancı işçi çalıştırılması söz konusu değil. Teknolojik konulardan dolayı yabancı işçi çalıştırılması gerekiyorsa bir yabancı işçiye karşı da 5 yerli işçinin çalıştırılması gibi şartlarımız var."



MK(TM/İD)