Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, akşam saatlerinde hava yoluyla Şanlıurfa’ya geldi. GAP Havaalanı’nda Bakan Çelik’i, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, ve protokol üyelerince karşılandı. Hava alınandan ayrılan Bakan Çelik, ilk olarak Polisevi'ne geçerek, bir süre dinlendi. Daha sonra SGK il Binasında İnşaatçılar ve Yapıcılar Derneği ile GAP Teknik ve Endüstri Lisesi tarafından düzenlenen, ‘İnşaat ustalığı’ sertifikası törenine katıldı. Toplantıda hükümetin çalışmalarını anlatan Bakan Çelik, şöyle konuştu.

"Mayıs ayı bizim için çok sıkıntılı geçecek çünkü memurların toplu sözleşmesi var. Bu da 1 ay devam edecek. Bu yüzden eve gitme sansımız bile yok artık. Bugün gerçekleştirilen toplantı bir sertifika törenidir. Yani inşaatta çalışan elemanların, bilinçli çalışmasını sağlayan bir törendir. Seçim öncesi caddelerde sokaklarda koştururken, dedik ki, bu bölgede Şanlıurfa bir yıldız gibi parlayacak dedik, birileri dediler ki 'nasıl olacak bu iş' oldu işte. Mesela Teşvik yasası çıktı. Teşvik'te size açık söylüyorum. 15 il 6'ncı bölgeye kaldı ama, 15 ilin içerisinde en cazip il Şanlıurfa'dır. Yani Şanlıurfa bu iki yıl içerisinde, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Bursa Kahramanmaraş İzmir, İstanbul dahil, yatırımcıları ağırlamaya başlayacak. Artık işsizlik değil, belki de işçinin arandığı bir il konumuna Şanlıurfa'yı getireceğiz. Bunun için Çocuklarımızın vasıflı elaman olması konusunda, bir bilincin Şanlıurfa'ya oturması gerekiyor."

4+4+4 SİSTEMİ MESLEK İÇİN ÇIKARDIK 

Şanlıurfa’nın çok önemli bir kent olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "2023 yılına kadar 500 milyar ihracat gerçekleştireceğiz. Bunun alt yapısını oluşturacağımız il Şanlıurfa'dır. Yani başrolde olacak il Şanlıurfa demiştik. İşte onun temelleri şimdi atılıyor, bir bir buradan gerçekleşiyor. Yoksa herkese iş var diye bir şey yok. İşi bilene iş var bundan sonra, işi doğru yapana, iş var. Bunu özellikle dikkatlerinize sunuyorum. Eğitim sistemimizi değiştirdik. 4+4+4 diye aylarca kavgası yapılıyordu ya. Bunun esas amacı, mesleksizden insanı çıkarıp, genç yaşta, gelişim çağında, mesleğe yönlendirmek, iş ararken, iş bulmada zorlanmayacak diye eğitim sistemimizde değişiklik yaptık” dedi.

İŞSİZLİGİ AŞAĞIYA ÇEKECEĞİZ

Bakan Çelik, “Türkiye’de 2,5 milyon işsizimiz var. Bunların 800 bini, hiçbiri mesleğim yok diyor. Bunun 600 binini, İŞKUR kurslarında eğittik. 2,5 milyon işsizin nerdeyse 1,5 milyonu mesleksiz yetişmiş. İşte bu tabloyu ortadan kaldırmak için eğitim sistemimizi değiştirdik. Çalışma Bakanlığı olarak insanlarımız meslek sahibi olsun diye 1,5 katrilyon kaynak ayırdık Artık Türkiye’de 2,5 milyon işsiz olmayacak. Bu ülkede bunu daha da aşağıya çekeceğiz. Böylece her evde huzur olacak. Şehirlerimiz huzurlu olacak. Ülkemiz huzurlu bir ülke olacak. Her ne kadar yanı başımızda huzursuzluk varsa da bizim kardeşlik dayanışmamızla bu sıkıntılı coğrafyada yeşeren bir ülke olarak dünyaya örnek olmaya başladık. Çin’den sonra büyümeyi gerçekleştiren en büyük 2’nci ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

AL (HK/SSA)