Uluslararası İşbirliği İnsani Yardım ve Kriz Müdahalelerden Sorumlu AB Komiseri Kristalina Georgieva ile birlikte Kilis'e gelen Bakan Egemen Bağış, konteyner kenti gezip, yetkililerden bilgi aldı. Sağlık merkezi, sosyal tesisler ve eğitim binalarını gezen Bağış ve Georgieva, özellikle çocuklara yakın ilgi gösterdi. Bir konteynere giren Bağış ve Georgieva burada kalan aileyle bir süre sohbet etti. Gezi sırasında Georgieva, Suriyeli kadınların yaptığı bir el işi çantayı 50 Euro'ya satın aldı. Bu sırada Suriyeli genç bir kız, ülkesinde yaşananları ağlayarak anlattı. Gezinin ardından açıklama yapan Bağış şunları söyledi:

"Gerçekten çok duygulandık. Burada yaşayan insanlar büyük zorluklar içerisinde yaşıyorlar ama güvence altındalar. Ama buraya gelemeyen, hala Suriye'deki zulmü yaşamak zorunda kalan ve hayatlarını riske atarak, canlarını çocuklarını riske atarak orada bağımsızlık hürriyet ve özgürlük mücadelesi veren insanları burada saygıyla hatırladık. Çadırlarına girdiğimiz, burada görüştüğümüz insanlar kendi sıkıntılarından bahsetmediler. Hepsi bize 'bu Esad katilini durdurun' çağrısında bulundular. Yani buradakiler kendi ihtiyaçlarından ziyade gelemeyenlerin hassasiyetlerini bize ilettiler."

'SEYİRCİ KALANLAR, KATKİAMIN ORTAKLARIDIR'

Türkiye'nin birçok konuda dünyaya örnek olduğunu anlatan Egemen Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada Türkiye bir medeniyet dersi daha veriyor. Kilisliler burada muazzam bir özveriyle komşularına, kardeşlerine kucak açmışlar ve lokmalarını paylaşıyorlar. Ama bu insanlar da ülkelerinde bıraktıkları akrabalarını, kardeşlerini, komşularını, dostlarını düşünüyorlar. Kilis'ten dünyaya bir çağrıda bulunmak istiyorum. Artık bu vahşet durmalı. Buna seyirci kalanlar bu katliamın ortaklarıdır. Bu nedenle Suriye'de biran evvel insanlığın, kardeşliğin barışın yeniden hüküm sürebilmesini bekliyoruz."

'TÜRKİYE'DE 30 BİN SURİYELİ'

AB Komiseri Kristalina Georgieva ise dünya mülteci gününü kutladıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bütün dünya genelinde doğal afetler, ya da ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle yurtlarından ayrılmış 42 milyondan fazla insan var. Bunların arasında yüz binlerce Suriyeli de var. Ve bugün 30 bin Suriyeli Türkiye'de bulunuyor. Biz AB olarak Suriyelilere yardımcı olmaya çalıştık. Suriye dışındaki Suriyelilere 100 milyon dolar yardımda bulunduk. AB olarak bu konuda son derece kararlıyız. Bugüne kadar Esad'a en katı yaptırımları uyguladık."



RÇ(BK/COŞ)