Konya’ya gelen MHP Lideri Devlet Bahçeli MHP’li Ereğli İlçe Belediyesi’nin düzenlediği toplu açılış törenine katıldı. Bahçeli, törende yerel seçim ve büyükşehir belediyesi tasarısına değindi. Devlet Bahçeli, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin tasarıya sıcak baktıklarını ve destek verdiklerini hatırlatıp, aynı yıl mahalli idareler ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacak olmasının birinci olarak millete ek bir külfet ve zahmet getireceği, ikinci olarak maliyet ve kaynak sarfiyatının azaltılmasını düşünerek, üçüncü olarak da yerel seçimin mart ayında yapılacak olması nedeniyle mevsim şartlarının olumsuzluğunu göz önüne alarak tasarıyı desteklediklerini söyledi.

'REFERANDUM DOĞRU DEĞİLDİR'

Tasarıyla ilgili Anayasa değişikliği için parti olarak daha önceki söz ve karara sadık kalarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylamada üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ifade eden Bahçeli şöyle dedi:

''Anayasa değişikliği referandum seçeneğini dışarıda bırakacak oy çokluluğuyla kabul edilmemiştir. Bu durum karşısında sayın Cumhurbaşkanı ya Anayasa değişikliğini referanduma götürecek, ya da TBMM'ye aynen iade edecek. Bize göre referandum yolu doğru değildir. Milletimizi yeni bir referandumla uğraştırmak hakkaniyet ve siyasi ahlak kurallarıyla izah izah edilmeyecektir.''

'YENİ BİR KAMPLAŞMANIN ANLAMI YOK'

Şayet bu değişiklik tekrar meclise gelir ise aynı siyasi tutumu sürdüreceklerini kaydeden Bahçeli, şunları söyledi:

''Bunların hiçbiri olmazsa Milliyetçi Hareket Partisi olarak mahalli idare seçimlerinin normal zamanı olan 30 mart 2014 tarihinde yapılmasını uygun gördüğümüzü bir kez daha belirtmek isterim. Bu aşamada seçim tarihi üzerinde yeni bir kamplaşmanın anlamı yoktur. Türkiye'nin artan sorunları yeterince vatandaşları bunaltmaktadır. Bu açmazdan çıkmak için gerek. Cumhurbaşkanı'nın ve AKP hükümetinin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi faydalı ve yerinde olacaktır."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ TASARISI

Büyükşehir belediyeleriyle ilgili kanun tasarısını Ak Parti'nin sorumsuzca ve gizli gündemi paralelinde hazırladığını ve bu tasarının sakınca ve risklerle dolu olduğunu savunan Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

''Komisyonda görüşülen bu tasarı çerçevesinde 16 Büyükşehir belediyesinin sınırı il sınırına genişletilmektir. Ek olarak nüfusu 750 bin'in üzerinde olan 13 belediye Büyükşehir'e dönüştürülmektedir. Orman köyleri de dahil olmak üzere, köy ve beldelerin tüzel kişiliklerinin ortadan kaldırılmasıdır. Nüfusu 2 binden az olan 559 belde belediyesi tasfiye edilecek, toplamda ise bin 591 belediyenin tüzel kişiliği sonlanmış olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi belde belediyelerinin kapatılmasına şiddetle karşıdır.''

'OSLO’DA PKK’YA VERDİĞİ VAATLER BU MU?'

''AKP, belde belediyelerimizin kanına girme hazırlığı içerisindedir" diyen Bahçeli, daha sonra şöyle konuştu:

''Oslo'da PKK'ya verdiği vaatler acaba bunu mu gerektirmiştir. Kandil'e köyümüzü ve beldelerimizi yok edip federasyon yönetimi ümitlerini mi vermiştir. Ereğli'den soruyorum hükümete, İmralı'nın dayatmalarına boyun mu eğdiniz. Gurur duyup ayakta alkışladığınız Barza'ninin taleplerine rıza mı gösterdiniz. Nedir köylerimizden, köylülerimizden ve beldelerimizden isteğiniz. Söz konusu tasarı köylerimizi ve beldelerimizi boşaltacaktır. Hatıralar, yaşanmışlıklar ve geride kalan manevi izler heba edilecektir. Yeni parasal külfetler gelecek, hayat artık daha da pahalı olacaktır. Vergiler yükselecek, vatandaşın refahı hızla gerileyecek. Başbakan Erdoğan'a olacak birşey yoktur. Onun ve yandaşlarının keyfi yerinde, rahatlarına diyecek yoktur."

'ANAYASA SUÇU İŞLEMEYE TEŞEBBÜS'

Hükümetin, büyükşehir belediyesi tasarısıyla Anayasa suçu işlemeye teşebbüs ettiğini öne süren Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayıları 29'u bulacak olan büyükşehirlerdeki hizmet birimleri ve özel idareler doğrudan kapanacaktır. AKP hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti'ni dilimleyerek eyaletleştirmenin yolunu açmaktadır. Milattan önceki devirlerde kurulan şehir devletlerini tekrar teşekkül ettirmek için kolları sıvamaktadır. bu olacak ve kabul edilecek bir şey değildir. AKP'nin  adımları ve ortaya koyduğu iradesi hayırlı sonuçlar doğurmayacaktır. Bunun sonucu karanlık mahrumiyet ve perişanlıktır.''

'TÜRKİYE BAŞBAKAN'IN FANTEZİLERİNDEN BIKTI'

Önerilerinin, belde belediyelerine dokunmayıp mümkünse ilçeye çevrilmesi yönünde olduğunu belirten Bahçeli konuşmasını şöyle tamamladı:

''Türkiye, Başbakan Erdoğan'ın fantezi ve tehlikeli teklif ve düşüncelerinden yorulmuştur. Başkalarını memnun etmeye yönelik kurduğu politikalardan bıkmış ve tahammül edilmez bir noktaya gelmiştir. Bu zihniyetin akıllanacağı ve kendisine çeki düzen vereceği görülmemektedir. Türkiye'yi idari alanda bölmenin, federasyona kapı aralamanın Türk milletini felakete sürükleyeceği aşikardır.''

TY,AA(İA/COŞ)