Fethiye’nin Ölüdeniz Beldesi'nde, görselliğiyle dünyanın sayılı yamaç paraşütü merkezleri arasında yer alan, ancak meydana gelen kazalarla da gündemden düşmeyen Babadağ'da uçuş güvenliğini artırmak için uçuş kontrol sistemi kuruluyor. Bu kapsamda THK tarafından Ölüdeniz Kumburnu’nda kontrol noktası oluşturuluyor. 1 Mayıs’tan itibaren Babadağ’dan 'single' (tekli) ya da 'tandem' (pilotla ikili) atlayış yapacakların bu kontrol noktasına başvurması zorunlu hale gelecek. Kontrol noktasına başvuran pilotlardan sertifika ve lisansı olmayanların 1900 rakımlı Babadağ’dan atlayış yapmasına izin verilmeyecek. Bu denetimlerle birlikte paraşüt kazalarının önüne geçilmesi hedeflenirken, pilotlara yönelik kontroller de sıkılaştırılacak.

PİLOTLARA ALKOL KONTROLÜ

Yılda yaklaşık 100 bin atlayışın yapıldığı Babadağ’da geçen yıl yürürlüğe giren ancak uygulamasında sıkıntılar yaşanan '221 Nolu Babadağ Uçuş Yönergesi', Fethiye Kaymakamlığı öncülüğünde yeniden düzenlendi. Yönerge ile birlikte denetim yapacak kurumların teknik imkanlarını geliştirmesi istendi. Yönergede yer almasına rağmen Fethiye Sağlık Gurup Başkanlığı’nda alkolmetre olmadığı için yapılamayan alkol denetiminin de bu yıl mutlaka yapılacağı açıklandı.

'SIFIR KAZA' PAROLASIYLA HAZIRLIK

THK Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya, yeni sezonda muhtemel kazaların önüne geçmek için bütün tedbirlerin alındığını söyledi. Geçen yıl teknik yetersizlikler nedeniyle denetimlerin yapılamadığını kaydeden Özkaya, yapılan köklü değişikliklerle birlikte 1 Mayıs’tan itibaren denetimlere başlanacağını kaydetti.

Özkaya, sezona 'sıfır' kaza parolası ile hazırlandıklarını belirtti. Özkaya, "Öncelikli hedefimiz geçen yıllarda denetimini yapmakta zorlandığımız sertifikasız ve lisansız pilotların Babadağ’dan atlayış yapmasını engellemek. Bu doğrultuda uçuş kontrol sistemini devreye sokuyoruz. Ayrıca geçen yıl teknik imkansızlıklar nedeniyle yapamadığımız alkol kontrolü uygulaması da bu yıl gerçekleştirilecek. Bu denetimlerle birlikte olası tüm kazaların önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu.

'KAZALAR İMAJIMIZA DA ZARAR VERİYOR'

Babadağ'da ilk atlayışın 1987 yılında Fethiye'ye tatile gelen bir Rus yamaç paraşütü pilotu tarafından yapıldığını kaydeden Ölüdeniz Belde Belediye Başkanı CHP'li Keramettin Yılmaz ise ticari anlamda uçuşların ise 1989 yılında başladığını anlattı. Babadağ'da 900, 1700 ve 1900 metrelik 3 pistin bulunduğuna işaret eden Yılmaz, her yıl yaklaşık 80 ile 100 bin arası atlayışın yapıldığı, bu nedenle kazaların ise kaçınılmaz olduğunu kaydetti. 25 yıl önce yapılan atlayıştan bu yana meydana gelen onlarca kazada çoğunluğu turist olmak üzere 20'nin üzerinde insanın yaşamını yitirdiğini vurgulayan Yılmaz, "2011 yılında meydana gelen 7 kazada 3 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi ise yaralandı. Bu kazaların önüne geçmek istiyoruz. Paraşüt kazaları beldenin imajına zarar veriyor. Ancak hiçbir şey insan hayatından daha önemli olamaz. Belediye, Kaymakamlık, THK ve diğer sorumlu tüm kurumlar 'sıfır' kaza parolasıyla çalışmalarımızı yapmalıyız" dedi.