Başbakan yardımcısı Ali Babacan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasında (ETSO), öğretmenlere performans sisteminin getirilmesi gerektiğini söyleyerek "Sağlıktaki başarının en önemli sebebi doktorlara performans sistemi getirmemizdir. Eğitimde de performans sistemini getirmemiz gerekiyor ki, çok çalışmayan yada fazla gayret göstermeyen öğretmenlerimizle gayretli öğretmenlerimiz ayırt edilebilsin" dedi.

ÇALIŞAN NÜFUSUN ORTALAMA EĞİTİM SÜRESİ 6,5 YIL

Bugünkü eğitim sistemiyle Türkiye'nin her alanda 2023 hedeflerine ulaşmasının mümkün olmayacağını savunan Ali Babacan, ülkede çalışan nüfusun ortalama eğitim aldığı sürenin 6,5 yıl olduğunu belirtti. Babacan, "Bir TIR dolusu havlu ihraç ediyoruz, 40 bin dolar. 470 cep telefonu ihraç ediyorlar o da aynı parayı tutuyor. Havlu üretimi daha düşük eğitim seviyesiyle yapılıyor. Cep telefonu, bilgisayar üretenlerin vasıflı olması gerekiyor. Bunu yapamazsak 2023 hedeflerimiz hayal olarak kalır. Öğretmenleri iyi seçin diyoruz. Çünkü eğitim dönüp dolaşıp öğretmen faktörüne dayanıyor. KPSS sonucuyla alınan öğretmenlerin belki bir kısmı iyi olur ama bir kısmından da verim alamıyoruz. Daha iyi seçilmiş çalışan öğretmenler çok çok önemli. Sağlıktaki başarıların en önemli sebebi doktorlara performans sistemi getirmemizdir. Eğitimde de performans sistemini getirmemiz gerekiyor ki  çok çalışmayan yada fazla gayret göstermeyen öğretmenlerimizle gayretli öğretmenlerimiz ayırt edilebilsin. Şu an hiçbir ayrım, bir fark yok. Aynı maaşı alıp aynı zamanda emekli oluyorlar" diye konuştu.

BORÇ YİYEN KESESİNDEN YER

Komşu ülkelerinin ekonomik ve siyasi durumlarını değerlendiren Ali Babacan, daha sonra tüketici sorunlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Cebinde parası yokken evine birşey alıyor, tatile gidiyor, ev, araba alıyor. Banka kar ediyor. Borç yiyen kesesinden yer. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmazsak eğer dikkat etmezsek Allah korusun borçlanarak büyüme gelir memleketi vurur. Yunanistan'ı biliyorsunuz devlet olarak fiilen iflas etmiş bir ülke. Avrupa Birliği'nden IMF'den aldığı kredilerle eski borçlarını ödüyor. Nüfusu 9-10 milyon olmasına rağmen borcu milli gelirin yüzde 160'ına ulaşmış durumda. Bütün bu çabalar krediler 2020 yılında borcunun yüzde 20'sini indirmek için. 150 bin memuru işten atıyorlar. Maaşları azaltıyorlar.

İşsizlik oranı her sene gittikçe düşüyor. Siyasi istikrar önemli. Huzur ortamını korumak çok önemli. Bunun için siyasi reformların devam etmesi gerekiyor."

NÖ(KS/SSA)