Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da katıldığı törenle Türkiye genelinde 6.5 milyon riskli konutun yıkılacağı kentsel dönüşüm startının verilmesinin ardından Aydın'da da üç ayrı kamu binasının yıkımı gerçekleşti. Yıkılmasına karar verilen, 2006 yılında depreme dayanıklılık testinde çürük çıkan Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi eski binası, 2007 yılında duvarlarında çatlaklar oluşması sonucu yapılan testlerde depreme dayanıksız raporu verilen ve bunun üzerine boşaltılan İncirliova İlçe Jandarma Komutanlığı ve lojmanları için hazırlıklar tamamlandı. Aydın merkezde bulunan eski doğumevinde yıkım için çevre güvenliği alındı. Yıkım öncesi Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, bilgi verdi. Bugünün tarihi bir gün olduğuna işaret eden Ulusoy, yapılan çalışmaların ileride yapılacak çalışmalara hazırlık bakımından önemli olduğunu söyledi. Türkiye genelinde 33 ilde 150 kamu binasının yıkımına başlandığını belirten Ulusoy, "Ülke genelinde çok geniş bir çalışma yapılıyor. Özellikle 1'nci derece afet riski altında bulunan yerleşim yerlerinde risk taşıyan binalar ve resmi dairelerin yıkımı bu çalışmanın içerinde yer alıyor. Yıkımların ardından bu alanlarda yeni yaşam ve konut alanlarının tespiti yapılacak. İl Özel İdareler, belediyeler ve kamu kuruluşları tüm işlemlerde sorumludur. Aslında sorumluluk hepimize ait. Bu çalışmalara herkesin yardımcı olması gerekiyor. Amacımız daha yaşanabilir bir kent oluşturmak. Risk altında yaşayan bütün unsurları daha güvenli alanlara taşımak" dedi.

BELEDİYELER KENTSEL DÖNÜŞÜME HAZIR DEĞİL

Kentsel Dönüşüm programı kapsamında Türkiye genelinde ilk etapta 150 kamu binasının yıkılacağını anımsatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahaddin Varan da, bu binalardan üçünün Aydın'da bulunduğunu söyledi. Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin eski binası, İncirliova İlçe Jandarma Komutanlığı ve buraya ait lojmanının yıkımlarına bugün itibariyle başlandığını belirten Varan, "Türkiye'deki dönüşümün başlangıcı olan 5 Ekim bir başlangıçtır. İlimizde belediyelerle yapmış olduğumuz yazışmalar neticesinde dönüşüme yönelik henüz bir proje oluşturulmadığını gördük. Bunlar oluştuğu zaman ilimizde de kentsel dönüşüm başlayacaktır. Daha güvenli bir ortamda yaşamak için kentsel dönüşüm şart. Bakanlığımız bu işin peşini bırakmayacak. Bu projenin Türkiye'nin gelişimine önemli katlı sağlayacak bir çalışma olduğuna inanıyoruz. Afet riski altındaki binalar peyderpey tespit edilecek ve gerekli görülen binalar yıkılacak" diye konuştu.

TEHLİKEYİ ALDIRIŞ ETMEDİLER

Aydın Devlet Hastanesi'nin yanında bulunan yıkılacak eski doğumevinde çevre sakinlerinin çıkacak tozdan rahatsız olmaması için önce binaya tazyikli su sıkıldı. Ardından iş makinelerinin yıkıma başlaması üzerine etraftan gürültüyü ve havaya kalkan tozu gören meraklı vatandaşlar yıkım alanına akın etti. Alınan güvenlik önlemleri ve uyarılara rağmen yıkım alanına yaklaşan onlarca vatandaş tehlikeye aldırış bile etmeden meraklı gözlerle iş makinelerinin çalışmalarını izledi. Aydın'daki yıkımların çevre güvenliği açısından iş makineleriyle yapıldığı bildirildi.

 

CU (KÖ/RT)