Van'da geçen yıl 23 Ekim’de 7.2 ve 9 Kasım’da 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan binalar arasında bulunan Bayram Oteli’n enkaszında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir’in de aralarında bulunduğu 25 kişi yaşamını yitirdi. Depremlerin ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında alınan numuneler Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın tarafından incelenerek, sonuç soruşturmanın yürütüldüğü Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

AVUKATLAR SAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Bilirkişi raporlarının Van’a gelmesini ardından, avukatları Erbay Yucak ile Alpttekin Ocak, kente gelerek bilirkişi raporları ve devam eden soruşturma ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler ile görüştü. Yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi veren avukatlar Yucak ve Ocak, bilirkişi raporlarını yetersiz bulduklarını söyledi.

Avukat Yucak, "Bilirkişi raporunda Bayram Oteli'nin ruhsat süreçleri ve yapılan tadilatlarla ilgili ruhsat veren kurumların yetkilileri, hasar tespit çalışması yapılmaması sebebiyle kimlerin sorumlu tutulacağı konusunda herhangi bir açıklayıcılık yoktur. Rapora ilişkin ailelerle birlikte yapacağımız değerlendirmeler sonucunda itirazlarımızı yapacağız" dedi.

Van Valiliğinin ilk depremden sonra ikinci depreme kadar hasar tespit çalışmalarının nasıl yapılıp planlandığı konusunda ciddi bir soruşturma eksikliği olduğunu söyleyen Erbay Yucak, "Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanı ile AFAD’dan sorumlu Atalay'ın beyan ve açıklamalarının, hasarlı binalar ve hasar tespiti yapılmamış binaların kullanımı konusunda yarattığı etkinin de yeterince irdelenmediği konularını ele alacağız" diye konuştu.



GÖ(FE/COŞ)