Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde Dedeman Oteli'nde düzenlenen, 'Karadeniz Geneli ve Batı Karadeniz Özelinde Sağlık Turizmi' konulu sempozyum başladı. 19 sunumun yapılacağı 2 gün sürecek sempozyumun ilk gününde, Kültür ve Turizm Bakanlığı emekli müsteşarı Kamil Yüceoral, 'Dünyada ve Türkiye'de Sağlık Turizminin Gelişmesine Bakış' konulu sunum yaptı. Yüceoral, sağlık turizmine, özellikle de ileri yaş turizmine verilecek önem ve buna paralel olarak alınacak önlemlerle Türkiye'nin 500 milyar dolarlık bir gelir elde edebileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü Şube Müdürü Süreyya Şeker ise insanlarda refah seviyesinin artmasının, koruyucu sağlık önlemlerinin alınmasının, daha konforlu ve kaliteli bir hayatı getirirken, yaşam süresini de uzattığını söyledi. Bunun sonucunda 55 yaş üzerindeki nüfusun dünyada hızla arttığını vurgulayan Şeker, şöyle dedi:

"Günümüzde 60 yaşın üzerindeki her 10 kişiden 6'sı, gelişmekte olan ülkelerde yaşarken, 2050 yılında söz konusu rakam 8'e çıkacaktır. Dünyada 2005'te 86 milyon olan 80 yaşın üzerindeki nüfusun 2050'de 394 milyona yükselmesi beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise aynı dönemde 80 yaşın üzerindeki nüfus, 42 milyondan 278 milyona ulaşacaktır. 3'üncü yaş dediğimiz 55 yaşın üzerindeki nüfus oranlarının artması, tüm dünya ülkelerinde sağlık harcamalarına yeni yükler getirmiş ve ülkeler bu harcamaları düşürmek için yeni arayışlara girmiştir. Daha uygun maliyetli, kaliteli, huzurlu, uzman ekiplerle yönetilen yaşam merkezleri yapılabileceği gibi, farklı ülke arayışları da başlamıştır. Böylece 3'üncü yaş turizmi başlamış ve katma değeri yüksek bu turizm hareketliliği Türkiye'yi yeni planlama ve politikalar geliştirme noktasına getirmiştir."

Şeker, yapılan araştırmalara göre Avrupa'da 125 milyon yaşlı nüfusun yaşadığını ifade etti. Şeker, "Bu nüfusun Avrupa'da bakımı, sigorta şirketleri için çok ciddi maliyetler getirmektedir. Avrupa, tatil açısından zaten sıcak baktığı Türkiye'de yaşlılarının bakımının da yapılmasına sıcak bakacaktır" dedi.



DS(EE/BT)