'Yılancı hoca' olarak bilinen ve Türkiye’nin dünyaca tanınmış sürüngen uzmanı Prof. Dr. İbrabim Baran bu kez bambaşka bir çabasıyla kamuoyunun önüne çıktı. 12 yaşında başladığı Atatürk Pulları koleksiyonu 10 bin pulu aşan Prof. Dr. Baran, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Büyük Postane’de sergiledi. 1922 yılından günümüze kadar PTT’nin bastığı tüm Atatürk pullarının koleksiyonu içinde yeraldığını belirten Prof. Dr. Baran, “Pul koleksiyonculuğuna 12 yaşında başladım. Okul harçlıklarımdan biriktirdiğim para ile gidip Atatürk pulu satın aldım. Elimde 10 binin üzerinde mektup, tebrik kartlarına basılan pul var. Türkiye’de birkaç Atatürk pul koleksiyoncusundan birisiyim. Bu kadar zengin bir koleksiyonun sahibi yok. Kurulacak bir Atatürk pul müzesine 500 bin TL değerindeki koleksiyonumu vereceğim. Çünkü çocuklarım pul koleksiyonculuğuyla ilgili değil. Bu müzenin İzmir’de olmasını istiyorum. Bu konuda girişimlere başlayaacağım. Hatta belediye başkanlarının yanında Kültür Bakanlığı, Koç ve Sabancı Grupları’na müze için teklif götüreceğim” dedi.

Prof. Baran, yabancı devletlerin pullarına Atatürk resimlerini kullandıklarını belirterek, “Koleksiyonumda Arjantin, İran, Pakistan, Afganistan, Nikaragua, Mısır, Hindistan’da Atatürk resminin kullanıldığı pullar var. Türkiye’de ise ilk Atatürk resimli pul 1924 yılında Lozan Sulh anlaşması ile basıldı” dedi.



MO(İÖ/AAA)



-----------KUTU--------


Uluslararası sürüngen uzmanı



1940 yılında Şanlıurfa'nın Kısas Köyü'nde doğan Prof. Baran, Diyarbakır Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nun ilk öğrencilerinden olan Prof. Dr. İbrahim Baran, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiye Bölümü ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Sistematik Zooloji Kürsüsü'nde doktorasını tamamladıktan sonra Doktor unvanını aldı, 1975 yılında doçent, 1981 yılında profesör oldu. 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev başladı. Evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. İbrahim Baran, Türkiye Biyologlar Derneği üyeliğinin yanı sıra Avrupa Herpetoloji Cemiyeti (SEH) kurucu üyesi, Dünya Herpetoloji Cemiyeti'nin Türkiye Temsilcisi ve Alman Herpetoloji ve Terranyum Cemiyeti üyesidir. Sürüngenleri çocukları gibi gören Prof. Dr. İbrahim Baran, Türkiye'nin uluslararası bilim dünyasınca tanınmış uzmanlarından biridir. Anadolu’ya özgü Baran Engereği adını Prof. Dr. İbrahim Baran’dan almıştır.