Hazırlık çalışmaları kapsamında, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde yeni pasaport bankoları olarak bilinen girişte sol taraftaki kontrol noktası, bu sabahtan itibaren TAV Onarım tarafından paravanlarla çevrildi. Bu bölümde sadece Bussines Class yolcuların geçiş yapacağı pasaport kontrol bankosu açık kaldı. THY dışındaki yabancı havayollarının yolcularının bilet işlemlerini yaptırdıktan sonra pasaport kontrolu için geldikleri kısım olan bölüm kapatıldı. Buradaki yolcular, görevliler tarafından diğer pasaport kontrol noktasına yönlendirildi.

 


YENİ UYGULAMA

 


Yurt dışına çıkış yapacak olan yolcular 15 Mart'tan itibaren Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminal girişlerinde yer alan dedektörlü kapı ile X-Ray'den geçtikten sonra biniş işlemlerini uçtukları havayolu bankosunda yapacaklar. Daha önce yolcular işlemlerini yaptıktan sonra doğru pasaport kontroluna gidiyorlardı. Şimdi ise bagajlarını vererek biniş kartını alan yolcular, pasaport bankolarından hemen önce olan 22 adet dedektörlü kapının birinden geçiş yapacak. Yolcular pasaport bankolarının hemen yanındaki dedektörlü kapıların bulunduğu yere konulacak yine aynı sayıdaki X-Ray'dan de el bagajlarını geçirdikten sonra pasaport bankosuna işlem yapmak üzere girecek. Yolcular, ABD ve Kanada uçuşları hariç başka bir aramaya girmeden uçaklarına binecek. 22 adet olan X-Ray ve dedektörlü kapıların 5'i bu sabah kapatılan bölmede, 17'si ise daha sonra yapılacak ana pasaport noktası önüne konulacak.

 


TRANSİT YOLCULAR

 


İstanbul aktarmalı olarak başka ülkeye uçuş yapacak olan transit yolcular ise, geliş katından gidiş katı arındırılmış salona girmek için 6 dedektörlü kapı ile X-Ray'den geçecek. Bu sayı daha sonra 10'a çıkacak. Havalimanı personeli de  arındırılmış salona giriş yaparken yeni yapılacak 5 adet dedektörlü kapıyı kullanacak. Yeni uygulama ile yolcuların daha rahat bir ortamda uçaklarına binmesini sağlamak ve havayolu şirketlerinin ani uçak kapı değişiklinde yolcuların sorun yaşamasını engellenmesi olduğu belirtildi.

Bu arada ABD ve Kanada'ya yapılan uçuşlarda ise "kapalı gate" uygulamasının bu ülkelerin isteği üzerine devam edeceği ve yolcuların uçağa son biniş kapısında yine dedektörlü kapıdan geçiş yapacak ve bagajlarını X-Ray cihazına bırakacak bildirildi.

 


FK (MK) (FOTOĞRAF)