Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Antalya'da katıldığı Uluslararası Medya ve Kadın Sempozyumu'nun açılış oturumunun ardından Vali Ahmet Altıparmak, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Esen Diler ile birlikte Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaret etti. AGC Başkanı Mevlüt Yeni ve yönetim kurulu üyelerince karşılanan Bülent Arınç, Basın Müzesi'ni gezdi. Düzenlenen basın toplantısında, kentin yerel medya anlamında çok güçlü durumda olduğunu aktaran Bülent Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM) 2009 yılında 7 olan il müdürlüğü sayısını teşkilat yapısındaki değişiklikle 17'ye çıkardıklarını, yurtdışındaki basın müşavirliği ve ataşeliklere de 15 yeni ekleme yaptıklarını aktardı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI

Yeni anayasa çalışmalarında basın özgürlüğünün daha da güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bülent Arınç, şöyle konuştu:

"Basın özgürlüğü esastır, basının sansür edilmemesi gerekir. Ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de bu özgürlüğün sınırları açık olarak yazılmıştır. Her ülkenin de bu sınırlara dikkat etmesi gerektiğini düşünmemiz lazımdır. Ama bu sınırları genişleten, özgürce yorumlayan bir anlayış olmalı ki basın daha özgür, daha rahat çalışabilsin."

MAHKEME ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR YORUM YAPTI

Basın özgürlüğünden bahsederken Özgür Gündem Gazetesi'nin yayıyına ara verilip ardından bu kararın kaldırılması konusuna da değinen Bülent Arınç şöyle konuştu:

"Evet, Terörle Mücadele Kanunu var ve bu kanun gereğince içeride tutuklu bulunan, hatta mahkum edilen pek çok gazeteci var. Özellikle bu gazetenin mensupları. Ama matbaasında baskısı durdurulmuş ve el konulmuştu. Mahkeme çok özgürlükçü bir yorum yaptı; 'Yayınını durdurdunuz, belki de bu yayın süresince kanuna aykırı birşey yapmayacaktı. Dolayısıyla lehlerine yorumlayarak bu cezayı kaldırıyorum. Kanuna uygundur verilen ceza, ama bu cezayı da ben basın lehine yorumlamak suretiyle yayın yasağını kaldırıyorum' dedi. Biz bu kararı alkışladık."

'NE KADAR GÜZEL YAPIYORSUN' DEMEYİZ

Türkiye'nin terörle mücadele eden bir ülke olduğuna ve her gün teröre şehit verildiğine dikkati çeken Bülent Arınç, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde PKK'lı teröristlerle girilen çatışmada bir askerin şehit olması ve bir askerin yaralanmasıyla ilgili de şunları söyledi:

"Biraz evvel acı bir haber duyduk. Bir üsteğmenimiz şehit oldu. Belki de Manavgat'a cenazesi gelecek. Belki o cenazeyi hep beraber karşılayacağız. Şimdi böyle bir Türkiye'de, şehit edilen askerlerimize karşı bunu bir kahramanlık olarak gören, teröristi, eşkıyayı bir kahraman olarak lanse ederek bir basım, bir başlık, yazı veya fotoğraf varsa buna karşı bizim 'ne kadar güzel yapıyorsun' dememiz mümkün değil. Terörle mücadele çok taraflı bir mücadeledir. Bunda basının da mutlaka önemli bir yeri var."

YIPRANMA PAYI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Gazetecilerin 'yıpranma payı'yla ilgili düzenlemelere de değinen Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu yoğun bir taleptir. Başbakan da bu konuda çalışmamızı istemiştir. Çalışıyoruz, umarım olumlu bir sonuç elde ederiz. Biz sizin çalışma garantilerinizin de, yaptığınız işte de özlük haklarınızın güçlü olmasını isteriz" dedi.

DÖŞEMEALTI HALISI HEDİYE EDİLDİ

Basın toplantısının ardından AGC Başkanı Mevlüt Yeni, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a teşekkür plaketi ve üzerinde AGC logosu bulunan Döşemealtı halısı hediye etti.



ÖÖ(SU/COŞ)