Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan ve yaklaşık 7 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulundu.

TÜM BU YAŞANANLARIN BİR KARŞILIĞI VARDIR VE GEREĞİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Arınç, Suriye'nin Türk uçağını ulusal hava sahası içerisinde vurduğu ve uçağın kimliğini belirleyemediği yönünde yanlış bilgi vererek kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını, ancak bu iddiaların Türkiye tarafından çürütüldüğünü söyledi. Uluslararası hukukun tandığı tüm imkanları kullanacaklarını bildiren Arınç, "Uluslarası hukuk uyarınca ülkelerin açık denizler üzerinde bulunan hava sahasını serbestçe kullanma hakkı bulunmaktadır. Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır. Tüm bu yaşananların bir karşılığı vardır ve gereğini yerine getireceğiz" diye konuştu.


(SINIR ÖTESİ OPERASYON) ŞU ANDA BÖYLE BİR KARARIMIZ YOK. BUNA İHTİYACIMIZ DA YOK

Uçağın Suriye tarafından düşürülmesinin ardından bir sınır ötesi operasyonun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine  Bülent Arınç, "Şu anda böyle bir kararımız yok. Buna ihtiyacımız da yok. İhtiyacımız olduğu anda da Meclise herhangi bir yetki için müracaat edebiliriz. Ancak yanlış anlamayın Lübnan'daki güçlerimizin görev süresi sanırım Eylül ayında bitiyor. Meclis tatile girmeden bu görev süresinin bir yıl daha uzatılması için bir tezkere gönderildi, bununla karıştırmış olabilirsiniz" diye konuştu.

Arınç savaşmak durumunda olmadıklarını belirterek, "Biz savaş çığırkanlığı yapma taraftarı değiliz. Kimseyle savaşmak durumunda değiliz. Biz ciddi bir hükümetiz. Büyük bir devletin hükümetiyiz. Buna göre davranmalıyız. Ne yapılacağını biliyoruz. Ancak bunu aşama aşama kademe kademe yapmak durumundayız" diye konuştu.

GD(SSA)