Gemlik Askeri Veteriner Okulu Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda, en iyi ırk özelliklerini gösteren, Alman Çoban, Kangal, Belçika Malinois, Alman Pointer, Labrador, Golden Retriever, Border Collie, Akbaş, Kars Çobanı cinsi damızlık köpeklerden, bilimsel veriler ışığında uygun şekilde çiftleştirilerek yavru elde ediliyor. Bu hayvanların sağlıklı ve güçlü birer askeri köpek olmaları için, henüz iki aylık olduklarında, doğal ve yapay materyallerle özel olarak hazırlanmış parkurlarda sosyalizasyon eğitimine tabi tutuluyorlar. Özgüvenlerini kazanmaları ve her türlü hava koşullarında çevreye alışması için özel olarak yetiştirilen köpekler, çeşitli testlere tabi tutuluyor. Temel itaat ve ileri itaat eğitimleri de verilen köpekler kendilerine en uygun branşlara göre yetiştiriliyor.

BAŞARI ORANLARI YÜZDE 95

Bu köpeklerin, olası deprem veya göçükte canlılara ulaşılması, çanta veya kişilerin üzerindeki patlayıcı maddelerin bulunması, kaybolan kişilerin yerlerinin tespit edilmesinde yüzde 95'i aşan başarıya sahip oldukları belirtildi.

MARMARA'DA 60, VAN'DA 12 KİŞİYE ULAŞTILAR

Enkazda canlı arayan köpeklerin, 1999 yılında Marmara ve Düzce depremlerinde enkaz altında kalan 60, Van'da yaşanan son depremlerde ise 12 kişiye ulaşılmasını sağladığını belirten yetkililer, olası bir depremde şu anda bakıcısı ile birlikte 20 köpeğin bu bölgelerde görev yapabileceğini kaydetti.



FK,FK(FK/CK)