Antalya’da Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde 77 sivil toplum örgütünün desteği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin organizesi ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen fener alayına yaklaşık 160 bin kişi katıldı. Saat 18.30'da başlayan fener alayı ve yürüyüş dünyaca ünlü Konyaaltı Sahilinden Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. On binlerce Antalyalının ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile gerçekleştirilen yürüyüşün önündeki sivil toplum örgütü temsilcileri “Cumhuriyet İçin Antalya El Ele” pankartı taşıdı.

Antalyalıların Cumhuriyet için El Ele yürüyüşünde halk “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Başbakan Tayyip kaç kişiyiz saysana”, “Vatan sana canım feda” gibi sloganlar atıldı. Yürüyüş grubu Orduevi önüne geldiğinde bir genç Türk bayrağı açtı ve askere yönelik “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganlarını attı.

On binlerin yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’ndaki kalabalıkla buluşarak sona erdi.

Türk bayrakları ile donatılan meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kültür Merkezi’nin öğrencilerinden 10 yaşındaki Ayşe Sena Günay ile birlikte binlerce vatandaş hep bir ağızdan Andımız’ı okudu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş halka seslendi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki binlerce vatandaşa seslenen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, şunları söyledi:

"Cumhuriyetimizin 89’uncu yıldönümünde Antalya’dan, ferman sultanınsa Antalya bizimdir, ferman sultanınsa Akdeniz bizimdir. İşgal altındaki İstanbul’da bile hain Damat Ferid’in başbakan olduğu yıllarda bile Türk ulusu milli duygularını mitinglerde bayrakları ile dile getirebilmişti. Şu hale bakın ki dostlar yüz sene sonra sözde demokrat Türkiye’de yerine getiremiyoruz. Bu ayıp Recep Tayyip Erdoğan’a aittir. 60 yıl önce İsmet Paşa’yı da Kayseri’de seçim öncesi taşlamaya kalkmışlardı. Bugün ana muhalefet partisi liderine biber gazı sıktılar. Bu ayıbın altından Türkiye kalkabilir mi? Arkadaşlar PKK bile bayrağı ile özgürce miting yapabilirken Türk Bayrağı ile miting yasaklanabilir mi? Bunun adı düpedüz bölücülüktür. Türkiye’yi bölmektir. Sayın başbakana sesleniyorum. Aklını başına alsın ve Türkiye’nin 81 tane valisini uyarıyorum. Açıkça uyarıyorum. Hükümetin valisi değil cumhuriyetin valisi olun. Gerçekten çok duygulandım şu görüntüden sizdeki bu coşku, sevda oldukça, bu Atatürk, laik, cumhuriyet ve devrim sevdası oldukça hiç kimse korkmasın Türkiye’yi kimse bölemez arkadaşlar. Ne mutlu Türküm diyene.”

‘VATANIN BÜTÜNLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA’

Vatan ve cumhuriyet için Ankara’da biraraya gelen milyonlara Antalya’dan selam gönderen ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş ise, bugün geldiğimiz noktada vatanın bütünlüğü, milletimizin bağımsızlığının tehdit altında olduğunu söyledi. Daş, "Ancak, dün ve bugün sessiz durgun ve başı eğik olmadınız. Sizlerin azim ve kararlılığı ile yakılan bağımsızlık ateşi yüreği cumhuriyet için çarpan Türk milletine umut olmuştur. Siz tehlikenin farkında olanlar, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diyenler, siz ‘ey Türk istikbalinin evladı işte bu durum ve şartlar içinde dahi vazifen Türk istiklal ve cumhuriyeti kurtarmaktır’ diyenler, siz ‘Antalya bizimdir, cumhuriyet bizimdir ve bizim kalacak’ diyenler, bugün olduğu gibi birlik ve bütünlük içerisinde olduğumuz sürece korkmayın, Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır" dedi.

‘BU KALABALIĞI GÖRENLER İNŞALLAH UTANIRLAR’

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı’nda sahneye ünlü müzisyen Edip Akbayram çıktı. Antalyalıların oluşturduğu manzarayı gelincik tarlasına benzeten Akbayram, "Cumhuriyetimizin 89’uncu yıldönümünde bize bu evrenselliği bize bu çağdaşlığı, bize insanlığı, bize eşitliği sunan dünyanın en büyük devrimcisi gazi Mustafa Kemal’e buradan şükranlarımızı iletiyoruz. Bu kalabalığı görenler inşallah utanırlar. Hiçbir konserde bu kadar kalabalığı görmedim. Türkiye sizi konuşacak bu akşam” diye konuştu.

Akbayram ardından binlerin de kendisine eşlik etmesiyle şarkılarını seslendirdi. Büyük coşkunun yaşandığı konser sonunda Mustafa Akaydın, Edip Akbayram’a çiçek takdim etti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki konser havai fişek gösterisi ile sona erdi.

MÇ (SU/SSA)