TÜYAP, Türkiye Yayıncılar Birliği, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) katkılarıyla düzenlenen TÜYAP Antalya Kitap Fuarı, Cam Piramit Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Açılışa, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ile çok sayıda davetli ve kitapsever katıldı.

HIZLAN: FUARLARIN ÖNEMİ BÜYÜK

Fuarın kurdele kesiminden önce konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı ve yazar Doğan Hızlan, Antalya'da kitap fuarı açılmasını büyük bir sevinçle karşıladığını vurguladı. Antalya'nın kültür eylemleri ve festivaller açısından, sinema, piyano, karikatür gibi altın halkalara sahip bir kent olduğunu belirten Hızlan şöyle dedi:

"Ama bunun tamamlanması için kitaba ihtiyaç vardır. Bu kitap fuarı onu tamamlıyor. Bu fuarda kitabevleri var. Yeni çıkan kitapları görüyorsunuz ama, o yazarın bir başka kitabını aynı anda bulmak mümkün değil. Çünkü kitabevlerinin raf sayısı kısıtlı. Ama kitap fuarına geldiğinizde okuduğunuz yazarın diğer kitaplarını buluyorsunuz ya da okumadığınız bir kitaba rastlayıp birden bire bir yazar tanıyorsunuz. Kitap fuarları geniş anlamda bir seçme yapma fırsatı ve olanağını verir."

TUTUKLU YAZARLARA MESAJ YOLLADI

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal da, TÜYAP Antalya Kitap Fuarı'nın yukarı doğru ivme sağlayan, sadece Antalya'nın değil tüm bölge şehirlerinin desteklediği bir fuar olmasını diledi. Her fuar açılışında sevinçlerinden bahsederken bu yıl hüzünlerden de bahsettiklerine dikkati çeken Celal, "Şu anda hapishanede 100'ün üzerinde yazar, gazeteci ve yayıncı var. Halen yargılanmayı bekliyorlar. Neyle suçlandıklarını bile bilmiyorlar. Bu güzel fuar gününde buradan onlara selam yolluyorum."

GEÇEN YIL 43 BİN KİTAP YAYIMLANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, Türkiye'de geçen yıl 43 bin 200 kitap yayımlandığını ve bunların 1871'inin romanlardan oluştuğunu söyledi. Yayımlanan kitap sayısında önceki yıllara oranla önemli bir artış olduğunu kaydeden Kula, Türkiye'nin Doğu Avrupa ülkelerini geride bırakıp, Batı Avrupa ülkeleriyle yarışır hale geldiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından TÜYAP Antalya Kitap Fuarı'nın açılışı kurdele kesimiyle yapıldı. Açılışla birlikte çok sayıda kitapsever standlara akın etti. Fuara çok sayıda ilköğretim ve lise öğrencisi de yoğun ilgi gösterdi.

Fuarda ünlü isimler de kitapseverlerle buluştu. Bunlardan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş fuara olan ilgiye dikkati çekerken, memleketi Antalya'da kitap fuarı düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

FUAR 4 GÜN SÜRECEK

Antalya Kitap Fuarı 16- 18 Şubat tarihleri arasında 10.00- 20.30, son gün olan 19 Şubat pazar günü ise 10.00- 19.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilecek. Cam Piramit Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi'nde toplam 5 bin metrekare alan üzerine kurulan fuar alanında 75 kitabevi ve 200 yazar kitapseverlerle buluşuyor.



ÖÖ(SU/COŞ)