Ordu'da 1 yıl önce doğan Berk bebeğe, 5 aylıkken 'Multikistik displastik' (Anne hamileyken çocuğun anne karnında susuz kalması- Çocuk büyüdükçe böbrek yetmezliği artar ve böbrekler küçülmeye başlar) tanısı konuldu. Böbreklerinden biri normalden çok küçük olan ve çok sayıda kist olduğu görülen Berk bebeği yaşatabilmek için her ikisi de 30 yaşında olan anne ve babası, seferber oldu.

1 yaşına kadar ilaç tedavisi gören ve böylece diyalize bağlı yaşaması engellenen Berk Bebek için Samsun'daki doktorları böbrek nakli önerdi. Aile içinde verilen karardan sonra Erdem ve Ümit Baş çifti, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne başvurdu. Yapılan testlerin ardından minik Berk'in, nakil için gerekli olan 8 kilonun altında olduğu belirlendi. Baş çifti aradan geçen 1 ayda, minik Berk'in ağırlığının 8 kiloya ulaşmasını sağladı.

ÇOK DAMARLI BÖBREK NAKLİ RİSKLİ OLURDU

Fakat anne Ümit Baş'ın böbreğinin çok damarlı olduğu ve minik Berk'e naklinin risk taşıyacağı haberi, anne ve babayı şoke etti. Kısa sürede toparlanan baba Erdem Baş, Berk için böbrek bağışçısı olmak istediğini doktorlara söyledi. Baba Erdem Baş'ın tetkikleri neticesinde problem olmadığını açıklayan doktorlar, 25 Nisan Çarşamba günü, baba ve oğlunun hastaneye yatırılacağını, son anda bir aksilik çıkmadığı takdirde, nakli gerçekleştirecekleri müjdesini verdi.

İKİ KARDEŞ DE GÖNÜLLÜ OLDU

Berk'e böbrek vermek için annesi ve kendisi dışında kızı Sılanaz ve diğer oğlu Berke'nin de gönüllü olduklarını söyleyen baba Erdem Baş, "Çocuklarımız henüz çok küçük. O nedenle önce eşim, ardından ben verici olmak için testler yaptırdık. İnşallah benim böbreğim Berk'e nakledilecek" diye konuştu.

BABA NAKİL GÜNÜNÜ BEKLİYOR

Anne Ümit Baş çocuğunu 1 yaşına getirinceye kadar birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Böbrek nakli konusunda tedirginlik yaşamadığını söyleyen Ümit Baş, şunları söyledi:

"Böbreğimi vermeye karar verdiğimde hiç tedirginlik yaşamadım. Şimdi eşim Erdem'in böbreği yavrumuza hayat verecek. İnşallah doktorlarımızın da yardımıyla her şey güzel olacak. Eşim benden sağlıklı çıktı. Onun böbreğiyle yavrumuz yaşayacak. Antalya'ya ilk geldiğimizde Berk 7 kilo ağırlıktaydı. Doktorlar, nakil yapılabilmesi için en az 8 kilo olması gerektiğini söyledi. Berk şimdi 8 kiloya ulaştı. Naklin yapılacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz. Başka bir aksilik çıkmaması için Allah'a dua ediyoruz."



EA(HA/SS)