Antalya'da oturan yat tasarımcısı 32 yaşındaki Altu Kerpiççi ve annesi eczacı 62 yaşındaki Tuba Kerpiççi, midenin yüzde 90'lık bölümü kesilerek alınması anlamına gelen 'tüp mide' yöntemiyle ameliyat olmak üzere Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu.

Altu Kerpiççi 7 yaşında geçirdiği bademcik ameliyatı sonrasında kilo almaya başladı 2.5 yıl önce 139 kiloya ulaşan Altu Kerpiççi, 5 Mayıs 2010'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Öğünç tarafından 'tüp mide' ameliyatı oldu. Oğlunun zayıflamaya başladığını gören 108 kilo ağırlığındaki anne Tuba Kerpiççi de aynı ameliyata karar verdi ve oğlundan 11 ay sonra o da ameliyat oldu.

Önceki gün yapılan kontrolde gayet sağlıklı olan anne- oğuldan Altu Kerpiççi'nin 68 kilo zayıflayıp 71 kiloya, anne Tuba Kerpiççi'nin de 40 kilo zayıflayıp 68 kiloya düştüğü görüldü.

Midesi yemek borusundan bile küçük hale gelen anne Tuba ve oğlu Altu Kerpiççi, kilo verdikten sonra, şeker, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi sağlık sorunlarından da kurtulduklarını söyledi.

YILLAR SONRA DALIŞ YAPTI

"Şimdi çok az yiyip çok lezzet alıyorum. Hemen doyuyorum" diyen Altu Kerpiççi, şişmanken en çok kendisine uygun elbise bulmakta zorlandığını anlattı. Kerpiççi, "Bedenime uygun giysi bulamıyordum. Genelde Amerikan alışveriş sitelerinden kendime uygun elbise alıyordum. Artık istediğim yerden alışveriş yapabiliyorum" dedi.

Ekstrem sporları çok sevdiğini belirten Altu Kerpiççi, "Su altı dalışı, snowboard ve off-road yapıyordum. Motor sporlarına da düşkündüm. Ancak kiloluyken bu sporları yapamaz hale geldim. Zayıflamak istememin en büyük nedenleri sağlıklı olmak ve bu tür çılgınlıklara düşkün olmamdır. Yıllar sonra yeniden dalış yapmanın keyfini yaşadım. Tüp mide ameliyatı olmadan önce sabah kahvaltısında 5 poğaça yiyordum. Artık işe giderken sabahları 1 poğaça alıyorum ve onu akşama kadar zor bitirebiliyorum" diye konuştu.

Oğlu Altu'nun müthiş değişiminden çok etkilendiğini ve kendisinin de 11 ay sonra karar vererek ameliyat olduğunu söyleyen anne Tuba Kerpiççi, “2 yıllık diyabet hastasıydım. Her şeyim değişti. Yaşam kalitem, konforum arttı. 108 kilodan 68 kiloya gelmek gerçekten benim için çok önemli, sağlığıma kavuştum" dedi.

TÜP MİDE YÖNTEMİ NEDİR?

Ameliyatları gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Öğünç, tüp mide yöntemini şöyle anlattı:

"Tüp mide yönteminde laparoskopik (kapalı) yöntemle midenin yaklaşık yüzde 90'lık kısmı kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Mide küçük bir çay bardağı kadar kalır. Yeni oluşturulan mide yemek borusunun devamı olarak ince bir tüp şeklinde olduğu için tüp mide olarak isimlendirilir. Mide serçe parmağı büyüklüğüne, yani yemek borusundan küçük hale getirilir. Bu yöntemle ayda 10 kilo zayıflanır. Ameliyattan sonra hasta 2 gün içerisinde taburcu edilir. Hasta 12 saat sonra ağzından beslenmeye başlar."



EA(SU/AAA)