Türkiye, Almanya'ya gönderdiği teröre destekle suçlanan 681 şirketlik listeyi "yanlışlıkla gönderdik" denerek geri çekti. Listede, alman otomotiv devi Mercedes de bulunuyordu.

'YANLIŞLIK OLDU'

Alman sözcü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Alman mevkidaşıyla bugün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Interpol aracılığıyla yollanan listenin 'iletişim sorunu'nundan kaynaklandığını ilettiğini belirtti.

Plate, "(Soylu) Türk yetkilileri tarafından Türkiye'de veya Almanya'da Alman şirketlerine karşı bir soruşturma olmadığının altını çizdi" dedi.

Sözcü, Türkiye'nin, Alman şirketlerine Türkiye'den soruşturma olmayacağını söylediğini belirtti. Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'yle karşılıklı önlemlerin hala incelenmekte olduğunu belirtti.

Der Spiegel dergisinin haberine göre ise, üst düzey Türk güvenlik yetkilileri Alman yetkililere söz konusu durumun "bir iletişim sorunu" olduğunu aktardı. Türk tarafının iddiasına göre, listedeki şirketler yalnızca hakkında vergi kaçırma ve teröre destek şüphesiyle soruşturma yürütülen 140 Türk şirket ile iş ilişkisi içinde bulunuyor. Ancak Alman şirketlerin kendisi hakkında bir soruşturmanın söz konusu olmadığı kaydediliyor.

Türkiye, mayıs ayında Interpol üzerinden Berlin'e 681 Alman şirket ve şahıs içeren bir liste göndermişti. Aralarında Daimler ve BASF gibi sanayi devlerinin de bulunduğu şirketlerin, Gülen yapılanmasını destekledikleri şüphesi dile getirilmişti.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Alman ekonomi gazetesi "Handelsblatt"a bir demeç vererek, Alman şirketlerin hiçbir kaygı taşımadan Türkiye'ye gelebileceklerini belirtti ve Türkiye'nin, "yatırım atmosferini iyileştirmek, hukuk devleti ilkelerini güçlendirmek ve demokrasi standartlarını iyileştirerek Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirmekle yükümlü olduğunu" söyledi.

Üst düzey gerginlik 

Alman vatandaşı aktivisit Peter Steudtner'in Büyükada'da gözaltına alınması ve hangisi olduğu belirtilmeyen 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye-almanya ilişkileri daha önce örneği görülmemiş bir şekilde gerilmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Türkiye'ye çok sabır gösterdik, ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz" açıklamasını yapmıştı.