GAP Kadın ve Çocuk Derneğinin Mardin'in Yalım Beldesi'nde Türkçe bilmeyen çocuklara yönelik açtığı yaz okulunda, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, haftanın 5 günü güzel sanatlar, spor, müzik ve dramanın yanı sıra matematik ve çevre bilinci gibi dersler veriyor. Ankara Üniversitesi'nden hem eğitim vermek, hem de araştırma yapmak için gelen heyetin başında bulunan Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Aytül Kasapoğlu, çocuklarla daha iyi iletişim kurmak için Kürtçe öğrendi. Çocuklarla anlaşacak kadar 100-200 kelime de olsa Kürtçe'yi öğrenmeyle birlikte onlarla daha iyi iletişim kurduğunu anlatan Prof.Dr. Kasapoğlu, Mardin'in dinlerin yanında dillerin de kenti olduğunu ve herkesin 3 dil bildiğini söyledi.

Kürtçe'de telaffuz sorunu yaşasa da Kürtçe'nin kolay öğrenilen bir dil olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Aytül Kasapoğlu, "Emekliliğime kısa bir süre kalmasına rağmen yeni bir dili öğrenmek için önümde çok zaman var"dedi.

Yaz okulunda Mardin'in yoksul kesimlerinin kaldığı Yalım Beldesi'ndeki 300 öğrenciye haftada 5 gün boyunca Ankara Üniversitesinde eğitim gören 30 öğrenci ve 6 öğretim üyesi ders veriyor. GAP Kadın ve Çocuk Derneği Başkanı Özlem Avuka, yaz okulu sayesinde üniversite öğrencilerinin bir yandan staj yapmalarına, bir yandan da ilköğretim okulu ve anasınıfı öğrencilerine tatillerini en iyi şekilde değerlendirmelerine imkan sağladıklarını söyledi.

Avuka, dernek olarak 4 yıl boyunca her yıl farklı mahallelerde yaz okulu uygulamasını yaptıklarını belirterek, "Bu süre içinde 2 bin öğrencimiz bu etkinliklerden faydalandı. Bu yıl da Yalım Beldesinde 300 öğrencimizi yaz okulu etkinliğinde faydalanıyoruz" dedi.