Anavarza Antik Kentinde yapılan törende konuşan Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, kazının yapılması için tüm resmi işlemlerin tamamlandığını belirterek, çalışmaların en zor kısmını geçtiklerini kaydetti. Önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını dile getiren Deniz, "Bundan sonraki çalışmalar kolay, yani zoru gitti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Genç bir kazı ekibi var. Önemli olan bir konuda heyecan duymak. Bu heyecanı bu kazı ekibinde gördüm. Başarılı da olacaklar. Eskiden Ceyhan ve Kadirli çekim merkeziydi, artık her yönüyle Kozan onların yerine aldı" dedi.

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili de, Anavarza'nın Kozan ve Adana'nın tanınması noktasında önemli katkıları olacağını belirterek, "Kazı çalışmaları ardından restorasyon çalışmaları ile birlikte buralar gün yüzüne çıkacak" diye konuştu. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan da Anavarza'nın bu bölgenin en önemli Antik kenti olduğunu söyledi.

İstanbul İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Anavarza'nın çok büyük potansiyel taşıyan bir antik kent olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Burada heyecanlı günler başlıyor. Burada kazı yapıldıkça yeni şeyler çıkacak. Bu da hem bu bölgeye hem arkeolojiye hem sanat camiasına büyük bir heyecan katacak. Dünya arkeoloji camiası burayı tanıyacak. Anavarza'da çok büyük potansiyel var. Ama bu potansiyel görünür hale geldikçe bizlerde heyecan devam edecek. Tabi bu kazı çalışmaları bir süreç çok uzun zaman alacak bir kazı çalışması olacak onun için de bölgemiz için Tüm Türkiye için hayırlı olsun."

Kazının bu yılki kurumsal başkanlığını yürütecek olan Adana Müze Müdürlüğünün yetkilileri ile kazının bilimsel danışmanı olarak görevlendirilen Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Durukan tarafından antik kentin tarihi ve yürütülecek kazı çalışmaları hakkında sunum yaptı.



 YK (BK/RT)