Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayıp Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yapan ve buradan da boğaza ulaşmak isteyen İtilaf Devletleri'nin tüm umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi, 97'nci yıldönümünde büyük bir coşkuya sahne oldu. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen kutlama törenine Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile bürokratlar, askerler ve vatandaşlar katıldı. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Şehitler anısına Saygı Atışı yapıldı. Rengini şehitlerimizin kanından alan Ayıldızlı bayrak İstiklal Marşı eşliğinde göndere toka edildi.

TARİHTEKİ SON SÜNGÜ HÜCUMU

Anafartalar Zaferi'ni anlatan bir konuşma yapan Piyade Binbaşı Murad Cihangir, 10 Ağustos sabahının ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktası olan ve tarihteki son büyük süngü savaşının başladığını hatırlattı. Düşmanın silahını kullanmaya vakit dahi bulamadığını kaydeden Binbaşı Cihangir şunları söyledi:

"Boğaz boğaza kahramanca mücadele neticesinde ilk hatta bulunan düşmanın büyük bölümü imha edildi. 10 Ağustos akşamı ellerinde kayda değer bir stratejik arazi kesimi kalmayan itilaf kuvvetleri Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeye karar vermiş, Aralık 1915'de Türk topraklarını terk etmeye başlamışlardır. Çanakkale Savaşları'nın unutulmaz kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal'in bu başarısı ileride başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşımızın basamağı olmuştur."

ASKERİ BANDO'DAN MARŞLAR

Tören, 2'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Bandosu tarafından marşların seslendirilmesiyle devam etti. Bando, Anafartalar, İzmir ve Kemal Atatürk marşlarını seslendirdi.

CANLANDIRMA ANI

Anafartalar Zaferi kutlama töreni, 2. Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli 34 askerin tarihteki son süngü hücumu olan Anafartalar Muharebeleri'ni canlandırmasıyla devam etti. Mustafa Kemal'i, Tank Astsubay Üstçavuş Sedat Kocaman canlandırdı. Canlandırmada, Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğsündeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesine ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesi anına yer verildi. Canlandırmayı izleyenler duygulu anlar yaşadı.

Canlandırmaya katılan ve silah teçhizatıyla donatılmış askerler gösteri sonunda hep birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı seslendirdi. Töreni izleyenler de ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti. Onuncu Yıl Marşı sonunda Ali Bakır isimli bir vatandaş, silah teçhizatıyla donatılmış bir askere sarılarak gözyaşı döktü. Bakır, törene her yıl katıldığını, çok duygulandığı içinde ağladığını söyledi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen'in Anafartalar Zaferi Anı Defteri'ni imzalamasıyla tören sona erdi.



BG,EK(AÖ/COŞ)