Amasya Bahçeleriçi Mahallesi’nde bulunan pastane (MADO Pastanesi) bu sabah itibariyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu için hazırlıklar başladı. Pastanenin dışı kırmızı-beyaz balonlarla süslendi. Camlara Türk bayrakları asıldı. Resepsiyonda sunulacak ikramların bulunduğu masalara da birer Türk Bayrağı konuldu. Kafenin içerisi Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları ve Türk bayrakları ile donatıldı. Pastanenin dışına "Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu nedeniyle 29 Ekim Pazartesi günü müşteri kabul edemediğimizden dolayı özür dileriz" yazılı pankart asıldı.

Amasya Valisi Abdil Celil Öz, saat 19.30’da resepsiyonunu yapılacağı pastaneye geldi. Vali Öz ve eşi Rukiye Öz saat 19.40 itibariyle davetlileri pastanenin girişinde karşılamaya başladı. Resepsiyona gelenlere kapıda kırmızı gül verildi. Davetliler daha sonra masaların bulunduğu salona geçti. Resepsiyon saat 20.00’de başladı. Amasya Belediye Başkanı Ak Partili Cafer Özdemir, eşi Hilal Özdemir ve Amasya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan, eşi Serpil Yıldızdan ile birlikte resepsiyona katıldı.

Resepsiyonun pastanede yapılmasına daha önce tepki gösteren Atatürkçü Düşünce Derneği Amasya Şube Başkanı Metin Kar ile Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hüseyin Duran davete katılmadı. Resepsiyona AK Parti Amasya millevekilleri Naci Bostancı, Avni Erdemir ile CHP milletvekili Ramis Topal'da katılmadı. 

Halktan da katılımların olduğu davette konuklara tatlı, kuru pasta, kuru yemiş ve meyve suyu ile su ikram edildi. Resepsiyonda bir konuşma yapan Amasya Valisi Abdril Celil Öz, mekan tartışmalarına değinerek, "Bugün çok heyecanlıyız, çok duyguluyuz. Cumhuriyetimizin 89’uncu yılını yaşıyoruz. Bugün gençlerimizle ve çocuklarımızla birlikte bayramımızı kutladık. Bu akşamda Cumhuriyetin anlamına uygun bir salonda bu ay yıldızlı bayrağın gölgesinde coşkuyla Cumhuriyet bayramını kutluyoruz. Bugün törendeki konuşmamda da söyledim. Büyük Önder Atatürk'ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetle gurur duyuyoruz. Tabi ben bir yandan da farklı bir duygu yaşıyorum. Biliyorsunuz son bir haftadır bu Cumhuriyet resepsiyonuyla ilgili maalesef mekanlara kafalar takılarak, konu rejim meselesine kadar götürüldü. Biz Cumhuriyetimizi çok seviyoruz. Cumhuriyet sevgimizi hiç kimseye ölçtürmeyiz. Bunun bir ölçüsü terazisi de yoktur. Ben gururla şunu söylüyorum. Ben Cumhuriyet sayesinde buradayım" diye konuştu.

Demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin kendisine verdiği fırsatla Anadolu'nun bir köyünden çıkarak bugün bu hizmeti verme şerefine sahip olduğunu ifade eden Vali Abdil Celil Öz, "Ben Cumhuriyetin faziletine inanıyorum. Düşünsel olarak cumhuriyeti seviyorum. Ancak şahsım da pratik olarak da Cumhuriyete ayrı bir saygım ve sevgim var. Biz Cumhuriyeti öyle fil dişi kulelerde oturarak memleket için ahkam kesenler gibi sevmiyoruz. Biz bu Cumhuriyeti damarımıza kadar hissederek seviyoruz. Bugün Cumhuriyet sevgisiyle buradayız. Bazıları sanıyordu ki mahalle arasında bir pastanede usulen bir tören yapacaklar ve Cumhuriyetin anlamına bazı sıkıntılar gelecek. Gördüğünüz gibi çok temiz bir mekanda çok güzel bir ortamda Atatürk posterlerinin, Türk Bayrağı'nın gölgesinde bayram kutluyoruz. Bu tesisi ilimize kazandıranlara teşekkür ediyorum. Amasya bugün turizmde 500 bin hedefine adım adım yaklaşmaktadır. Bu hedefe yaklaşan Amasya'nın daha güzel otellere daha güzel restoranlara daha güzel pastanelere ve daha güzel hizmet mekanlarına ihtiyacı vardır. Bu tür hizmet mekanlarını yapanlara biz eleştirmek yerine teşekkür edip yenilerini teşvik etmek durumundayız" dedi.

Vali Öz'ün konuşmasının ardından üzerinde ay yıldız bulunan ve "Cumhuriyetimizin 89’uncu yıl dönümü" yazılı pasta kesildi. Pastayı kesen Vali Öz, respsiyona katılan 100 yaşındaki Nuri Şimşek isimli vatandaşa pastadan ikram etti. Pasta kesiminin sonrasında hazırlanan üzerinde "Cumhuriyetimizin 89’uncu yılı" yazan meşale ateşlendi. Ardından 15 dakika süren havai fişek gösterisi yapıldı. Vali Abdil Celil Öz ve resepsiyona katılanlar dışarı çıkarak havai fişek gösterisini izleri. Daha sonra resepsiyon 21.00’da sona erdi.

YK,ST (MS/SSA) (FOTOĞRAF)