Hattat Holding'e bağlı HEMA ve Çinli firma arasında Bartın-Amasra termik santrali için işbirliği anlaşmasının sağlanması Amasra'da tepkilere neden oldu. Amasra Kültür Park'ta yapılan basın açıklamasına yaklaşık 500 kişi katıldı. Bartın Platformu adına konuşan Amasra Belediye Başkanı CHP'li Emin Timur yapılan anlaşmanın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, "Bazı gazetelerde okuduk '37 yıllık özlem sona erdi, beklenen termik santral anlaşması imzalandı. Bartın ve Amasra'ya termik santral nihayet yapılacak' diyerek sanki bölgede yaşayan insanların santral özlemi varmış gibi yansıtmak doğru değil. Bizim böyle bir beklentimiz olmadı, olmayacak. Bunun için de sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu tür hukuku zorlayarak yapılan işler sosyal barışa zarar vermektedir. Amasra halkının ve Amasra Belediyesi'nin tek beklentisi hukuk sınırlarının dışına çıkılmamasıdır. Bartın, Karabük, Zonguldak için Çevre Bakanlığı'nca hazırlanan Çevre Düzeni Planı'nda Bartın hudutları içerisinde termik santrale yer yoktur. Enerji Bakanı'nın bölgeye kömür çıkartma vaadiyle gelip ilk günden beri termik santral peşinde koşan Hattat Holding yerine halkın sesini duymalı. Kiracının değil, ev sahibi olan Amasra Taş Kömürü İşletmeleri'nin haklarını savunmalıdır" dedi.

7'inci sınıf öğrencisi İlayda Nur Çetin'in termik santral ile ilgili hazırladığı şiiri okumasının ardından ağlaması alanda bulunanlaları duygulandırdı. Küçük kız neden ağladığını soran gazetecilere, "Bu santral buraya kurulursa Amasra'mız yok olacak. Şu çimenleri göremeyeceğiz ondan ağlıyorum" dedi.

Ezanın okunduğu sırada konuşmalara ara verilirken, bir kadın ellerini açarak, "Okunan ezanların hürmetine Hema'yı buradan yolla, bizi bunlardan kurtar Allah'ım" diye dua etmesi alkışlarla desteklendi. Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı. 



HT (MÇ/RT)