Songül ve Mehmet Erdem çiftinin 28 haftalıkken dünyaya gelen bebekleri Alperen, kalp yetmezliği nedeniyle Özel Yaşam Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Afşin Yaveri tarafından ameliyat edildi. Bebeği ameliyat edebilmek için 1 kilo 600 gram ağırlığa ulaşmasını beklediklerini belirten Opr. Dr. Afşin Yaveri, bebeğin bugün itibariyle bile daha doğması gereken haftaya gelmediğini kaydetti.

Alperen bebek doğduktan sonra kalp yetmezliği nedeniyle gelişiminin durduğunu aktaran Opr. Dr. Yaveri, "1 kilo 600 gram olduğunda ameliyata aldık. Antalya'da bugüne kadar yapılan ilk düşük ağırlıklı kalp ameliyatı. Ameliyattan sonra çok fayda gördü ve hızlı bir şekilde toparladı. Şu an 2 kilo" dedi.

Ameliyattan birkaç gün sonra yeni doğan ünitesine sevk edilen Alperen bebeğin hastane için keyifli bir bebek olduğunu kaydeden Opr. Dr. Yaveri, şöyle konuştu:

"Alperen bebek Antalya'nın en düşük ağırlıklı bebeği. Daha önce de burada ameliyat ettiğimiz hastalarımız oldu. 2 kilo 700 gram civarında, bu onlardan daha küçük. Bebekler anne karnındayken, dolaşımları doğduktan sonra olduğundan farklıdır. Büyük damarları ve kalbin arasındaki boşluklar açıktır. Doğumun ardından bunlar bir süre sonra kapanır. Ancak erken doğan bebeklerde açık kalma ihtimali var. Bunun açık kalması temiz ve kirli kanın karışmasına ve akciğer problemlerine yol açar 'Patent duktus arteriosus' dediğimiz bir hastalık. Aynı zamanda akciğer basıncını çok yükselttiği için ciddi akciğer enfeksiyonu ve kalp yetmezliğine sebep oluyordu. Bizim yaptığımız ameliyatla bu bağlantıyı devre dışı bırakıp normal bir kan dolaşımı sağlamış olduk. Çocuk da kalp yetmezliğinden kısa sürede kurtuldu."

Alperen bebeğin ameliyattan 1 ay sonra taburcu olduğunu kaydeden Opr. Dr. Yaveri, Antalya'da bu tür ameliyatların yapıldığını, insanların yurt dışına gidip zor şartlar altında tedavi olmalarına gerek kalmadığını belirtti.



ÖE(SU/SS)