Almanya’nın saygın gazetesi Frankfurter Allgemeine (FAZ), Türkiye’de medyaya yapılan baskıyla ilgili Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’la cep telefonundan görüşürken, Dündar’ın telefonunun dinlendiğini saptadı

FAZ muhabiri Karen Krüger, Dündar’la konuşurken “birden bağlantının çok kötüleştiğini, karşıdan sesin kesik kesik geldiğini, sonra tümüyle kesildiğini, kısa bir sessizlikten sonra tuhaf bir şey olduğunu, alıcıdan sanki birisi tekrar düğmesine basmış gibi Dündar’ın cümlelerinin birebir tekrarlandığını” aktardı.

Biz alışık değiliz

Tekrar numarayı çevirdiğinde “Çok komikti. Telefon sizin daha önce söylediklerinizin hepsini tekrar verdi” diyen Krüger’i Dündar, “Gerçekten mi? O benim cep telefonumun dinlenmesi yüzünden. Polis konuşmaları kaydediyor. Ama maalesef en son teknolojiye sahip değiller. Böyle arızalar oluyor. Verdikleri rahatsızlık için Türk polisi adına sizden özür dilerim. İsterseniz polisten konuşmamızın kaydını isteyebilirsininiz” diye yanıtladı. Bunun üzerine Krüger “Siz Türk gazeteciler için bu gündelik bir şey olabilir ama biz Alman gazeteciler olarak dinlenmeye alışık değiliz” vurgusu yaptı.

Sultanlık istiyor



Gazeteye verdiği röportajda “Normalde bir cumhurbaşkanı toplumu yasalara saygı göstermeye teşvik eder. Ama Türkiye’de yurttaşlar olarak Cumhurbaşkanı’na yasalara uyması gerektiğini hatırlatmak zorunda kalıyoruz” diyen Dündar, Krüger’in “Erdoğan’ın tepkisi nasıl bir başkanlık sistemi tasarladığını gösteriyor” yorumuna şu karşılığı verdi: “Türkiye’de olan başkanlık sistemi değil, sultanlık. Erdoğan sultan olmak istiyor.”