Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamayla Ege’nin GAP’ı olarak adlandırılan Akköprü Barajı’nın ikinci türbininde de elektrik üretimine başlandığı belirtildi. İlk tribünün 14 Şubat 2012 tarihinde faaliyete geçtiği ve bugüne kadar 53 milyon kilowatt/saat elektrik ürettiği açıklandı. Türkiye’nin altıncı büyük barajı olan Akköprü Barajı’ndan yılda 343 milyon kilovat/saat elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ege Bölgesi’nin en büyük, ülkemizin altıncı büyük barajı olan Muğla Dalaman Akköprü Barajı Hidroelektrik Santrali ünitesinde birinci türbin 14 Şubat 2012 itibarıyla elektrik üretimine başlamıştı. EÜAŞ'ye devri yapılan birinci türbinde test süresince 1,6 milyon kilowatt/saat, toplamda ise 53 milyon kilowatt/saat elektrik üretmiştir. İkinci ünitenin test çalışmaları ise 29 Mart itibariyle tamamlanarak üretime başlamıştır. EÜAŞ'ye devri yapılarak işletmeye alınan ikinci ünite, test süresince 1,3 milyon kilowatt/saat elektrik üretmiştir. 118,6 MW kurulu gücündeki Dalaman Akköprü Barajı ve HES ile yılda 343 milyon kilowatt/saat enerji üretilmesi hedeflenmektedir” denildi.

Dalaman Akköprü Barajı’nda 31 Mart 2011’de su tutulmaya başlandığı ve barajın açılışının 27 Mayıs 2011’de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “Barajda depolanacak 384 milyon metreküp su ile 141 bin 920 dekar arazi sulanacaktır. Ayrıca baraj rezervuarında tutulacak 34,71 milyon metreküp taşkın hacmi ile Dalaman Ovası, Köyceğiz ve Ortaca ilçe merkezleri ve köyleri ile turistik tesisler taşkın zararından korunacaktır. 1,4 milyar liraya mal olan Dalaman Akköprü Barajı'nda 29 Mart 2012 itibarıyla su seviyesi 192 metreye, su hacmi ise 318 milyon metreküpe’e ulaşmıştır” denildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, konuyla ilgili olarak, “Ülkemizin gururu Dalaman Akköprü Barajı’nı Ege Bölgesine ve ülkemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Barajın ikinci ünitesi de devreye girmiş ve elektrik üretmeye başlamıştır. Ege’nin GAP’ı bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.



AB(İÖ/AAA)