Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün sahiline giden Avrupalı öğrenciler, ilk önce Mezitli'de yer alan Mersin Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'ndeki Caretta Caretta'ları ziyaret etti. Burada hasta ve yaralı kaplumbağaların tedavi süreçlerini ve muayenelerinin nasıl yapıldığını öğrenen gençlerin bu uygulamaya ilgisi büyük oldu. Yabancı konuklar daha sonra Erdemli'de bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü sahilindeki bilimsel çalışmalara katılıp, akşam saatlerine doğru Kum Zambağı ve Caretta Caretta'ların korunması konulu sunumu izledi. ODTÜ Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş eşliğinde slaytları inceleyen çevreci gençler, Kum Zambağı ve Caretta Caretta'ların koruma alanlarını hazırladıkları çeşitli afişler ve tahta çitlerle örerek, vatandaşların dikkatini çekti.

Kum Zambağı ve Caretta Caretta'ların koruma alanlarını çitlerle ören gençler, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Caretta'ların karaya çıkmasını bekledi. Ancak uzun bekleyişe rağmen sahile kaplumbağa çıkmadı. 

Projenin çevre bilincinin aşılanmasının yanında kültürel bir hareket olduğunu belirten Proje Sorumlusu Emel Sevgi, "Proje Mezitli Kaymakamlığı tarafından hazırlandı. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi başkanlığından finanse edildi. Projedeki amacımız 18- 25 yaş arasındaki gençlerin çevre konusunda 10 aktivite yapmasını sağlamak. Bu proje sonrasında katılımcılar çevre hakkında bilinçli ve kendini geliştirmiş bireyler olacak. Hem de çevrelerindeki yerel halka bu konular hakkında bir farkındalık oluşturmasını sağlayacak" dedi.

Enstitülerinin dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr Ahmet Kıdeyş ise şunları söyledi:

"ODTÜ Deniz Bilimleri sahilini koruma altına aldık. Kaplumbağalar ve Kum Zambağı için burası önemli bir alan. Biz burada dünyada pek yapılmayan bir çalışma yapıyoruz. Deniz kaplumbağaları geceleri sahile çıkıyor ve yumurta bırakıyor. Biz de onları kamera ve lazer sistemleri ile takip ediyoruz. Harekete duyarlı gece kameraları onları algıladığında bizim cep telefonlarımıza mesajlar geliyor. Ayrıca kurduğumuz bu kameralardan da sürekli onları takip ediyoruz. Enstitünün böyle bir alanı olmasından dolayı çok şanslıyız. Bu uygulama her sahilde yapılabilecek bir çalışma değil. Ama burada bunu yapabiliyoruz." 

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi Sinem Cihan ise "Enstitü sahilinde 1 kilometre uzunluğunda arazimiz var. Bu arazide 32 adet anaç birey izine rastladık. Bunların bazıları gerçek yuva, bazıları ise yalancı yuvalar çıktı. Bunlardan yumurta bulduğumuz 12 adet yuvamız var. Şu anda 4 tanesinden çıkış gördük. Yuvadan yavru çıkışının 1 hafta sonrasında biz bu yuvalarda kontrol açışları yapıyoruz. Bu açışlar sonrasında kaç yumurtadan yavru çıkışı olduğunu ve kaç yumurtanın embriyo aşamasında gelişiminin durdurduğunu inceleyebiliyoruz" diye konuştu



AŞ(OA/BT)