AK Parti İl Yönetim Kurulu toplantısına katılarak, TBMM ve Avrupa Konseyi’ndeki çalışmaları hakkında bilgi veren AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Avrupa ülkelerindeki ekonomik değişimlerin sosyal, siyasal ve kültürel değişimleri de beraberinde getirdiğini söyledi. Avrupa Konseyi’nde Türkiye’yi temsil etmesi nedeniyle o ülkelerin içinde bulunduğu durumu tahlil etme imkanı bulduğunu anlatan Bakır, "Şu anda Avrupa’da çok ciddi mali kriz söz konusu. Ekonomik kriz önce ırkçı söylemleri arttırdı, bu söylemler de ırkçı eylemleri beraberinde getirdi. Avrupa’da ırkçılık hortlamış durumda. Aşırı sağcı ve ırkçı partilerin oylarında müthiş şekilde yükselmeler oluyor. Avrupa çok kültürlü toplum yapısının öldüğüne inanıyor. Bunun için yeni arayışlara girildi. İnsanları ya göç ettirmeyi ya da asimilasyona uğratmayı düşünüyorlar" diye konuştu.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde hatırı sayılır Türk nüfus yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Bakır, ırkçı tutumların en çok Türkler'i olumsuz etkilediğini, bunun önüne geçebilmek için Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde çok titiz çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Avrupa Konseyi’nin Göç ve Mülteciler Komisyonu, entegrasyon raporu ihale edildi. Bu raporun yazılması için Avrupa demokratları beni aday gösterdi ve oylama sonucu raporu aldı. Bu rapor ilk defa bir Türk tarafından yazılacak. Bu önemli bir konu çünkü önceden Avrupa'da yaşayan Türk işçileri ile ilgili kararları Avrupalılar tarafından alınıyor ve bizim açımızdan olaylara bakılmıyordu. Ama şimdi rapor bir Türk tarafından yazılacağı için tam anlamıyla Türk işçilerin bakış açısı Avrupa Konseyi tarafından kabul edilecek."

Bakır, Avrupa Konseyi’nde özellikle PKK yandaşlarının lobi faaliyetlerini engellemeye yönelik ciddi çalışmaları bulunduğunu da kaydetti.



DÖ(OE/İD)