Diyarbakır'da 21 Mart 2012 günü AK Parti İl Başkanlığı'na yapılan ve bir polisin yaralandığı el bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla tutuklanan ve Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası istemi ile yargılanan İlyas Yıldız'ın davasına devam edildi. Duruşmaya tutuklu Yıldız ile avukatı Hanım Karhan ve tutuklu yakınları katıldı. Duruşmada ilk olarak tanık Seyfettin Çiçek'in ifadesi alındı. Daha sonra söz hakkı verilen sanık İlyas Yıldız, arkadaşlarının açlık grevinde olduğunu belirterek, "Bu sorunun çözümü için ölümü göze almışlar. İki talepleri vardır" dedi. Bunun üzerine araya giren mahkeme başkanı, bu taleplerin benzer duruşmalarda dile getirildiğini ve kendi davasıyla alakası olmadığı için konuşmaması gerektiğini söyledi.

SLOGAN ATINCA ORTALIK KARIŞTI

Yapılan uyarılara rağmen İlyas Yıldız, bu koşullar devam ettiği müddetçe duruşmaları boykot edeceğini ve çıkmak istediğini söyledi. Bu sırada izleyici sıralarına dönen sanık "Kahrolsun faşizm" diye slogan atınca, jandarma müdahale ederek ağzını kapatmaya çalıştı. Jandarmanın müdahalesi üzerine izleyiciler de alkışlarla yüksek sesle bağırmaya başladı. Bunun üzerine salonda bulunan güvenlik güçleri duruma müdahale etti. Yaşanan gerginlik sırasında koruma polislerinin olayları cep telefonu kamerası ile kaydettiği görüldü. Gerginliğin devam etmesi üzerine adliye içerisine çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Bu sırada duruşmayı izleyen iki kadın baygınlık geçirdi. Duruşma salonunun boşaltılmasının ardından gerginlik adliye koridorunda da devam etti. Çevik Kuvvet ekiplerinin gelmesi üzerine izleyiciler adliyeden çıkarılarak duruşmaya devam edildi.

GELECEK DURUŞMAYA İZLEYİCİ ALINMAYACAK

Daha sonra mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, sanığın AK Parti il Başkanlığı'na bomba atmak suretiyle ülkede kaos çıkarıp PKK terör örgütü adına devletin bağımsızlığını zayıflatmak veya birliğini bozmak, kamu görevlisini bomba atmak suretiyle öldürmeye çalışmak suçlarından ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Çıkan olaylar nedeniyle gelecek celse duruşmaya izleyici alınmamasına karar veren mahkeme, olaylarla ilgili çekilen görüntülerin de incelenmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine hükmetti.

FB(GG/COŞ)