Denizli Valiliği, Denizli Belediye Başkanlığı ve Denizli Barosu tarafından aile içi şiddete karşı 3 ay önce 'Kadına ve Aile Bireylerine Karşı Şiddetin Önlenmesi Hizmet Merkezi' kuruldu. Merkezde şiddete maruz kalanların 24 saat arayabileceği 264 25 25 nolu çağrı merkezi oluşturuldu. Merkezde, gönüllü 43 avukatın nöbetleşe olarak yardım talebinde bulunanlara can güvenliği başta olmak üzere, hukuki süreç, barınma ve ihtiyaçlarının karşılanması için ücretsiz yardım hizmeti vermeye başladı. Merkeze, kurulduğundan bu yana 12 yardım çağrısı yapıldı.



Vali Abdülkadir Demir, AKP Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Denizli Belediye Başkanı AKP’li Osman Zolan ve Denizli Barosu Başkanı Avukat Müjdat İlhan, Baro'da ortak basın toplantısı düzenleyerek projedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Denizli Baro Başkanı Avukat Müjdat İlhan, şiddete maruz kalan kadın veya çocuk herhangi bir vatandaşın 264 25 25 numaralı çağrı merkezine şiddet anı da dahil kendilerinden yardım talep etmesi halinde hemen harekete geçtiklerini söyledi. İlhan, şiddet durumunda güvenlik birimleri başta olmak üzere tüm kurumları harekete geçirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Böyle bir durumda diğer kurumları devreye sokarak, olay yerinden gidip almak da dahil olmak üzere, mağduru sonraki süreçte hukuki haklarını koruma, aile hukukundan kaynaklanan haklarını sahip çıkma noktasında yardım sağlıyoruz. Denizli Valiliği ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aracılığı ile de, barınma konusunda bir ihtiyacı varsa, bunun karşılanması ve daha sonraki aşamalarda da hayatını devam ettirme açısından sürekli bir gelir elde edebilmesi adına işe de yerleştiriyoruz."

POLİS EŞİ DE BAŞVURMUŞ

Çağrı merkezine şu ana kadar 12 yardım çağrısı yapıldığına dikkati çeken İlhan, bunlardan şiddet gören iki kadına gerekli yardımların yapıldığını kaydetti. İlhan şöyle dedi:

"Çivril İlçesi’nde eşi hükümlü bir mağdur, eşinin ailesi tarafından şiddet görmüş ve karakola sığınıyor. İki çoğu var. Anne evden ayrılıyor ve sığınma evine yerleşiyor, ancak ikiz çocuklarını alamıyor. Çarı merkezini arayıp yardım istedi. Hemen devreye girdik ve çocukları hukuki yollarla alarak annenin yanına yerleştirdik. Çağrı merkezine başka bir yardım çağrısı bir polis eşinden geldi. İlimiz dışında görev yapan polis eşi 155’i arayıp, şiddet gördüğünü söylüyor. Eşinin polis arkadaşları tarafından da baskı gördüğü için şikayet edememiş. Ailesi alıyor ve Denizli’ye getiriyor. Bize başvurdu ve devreye girdik. Şiddet mağduru polis eşinin haklarını hukuki süreçte aramaya devam ediyoruz."

AİLE İÇİ ŞİDDETİ ÖNLEMEDE TEK ELDEN KOORDİNE

Vali Abdülkadir Demir ise, Denizli’de aile içi şiddetin önlenmesi konusunda yapılacak çalışmaları tek elden koordine etme düşüncesiyle 3 ay önce protokol imzalandığını belirterek şunları söyledi:

"Denizli Barosu’nda oluşturulan bir sistemle çağrı alma dönemi başladı. Ayrıca, Denizli Barosu tarafından aile içi şiddete uğrayan vatandaşlarımıza hukuki yardım yapmak üzere de bir sistem oluşturuldu. Denizli olarak şunu açıklıkla söylüyoruz ki, biz bu işte tüm kurumlar olarak içtenlikle, gösterişe kaçmadan bu işin çözümlenmesi için gayret gösteriyoruz. Önemli olan, bu olaylara zamanında müdahale ederek önleyici tedbir olarak bu işlerin içerisinde olarak, bu tip olayların yaşanmamasını sağlamak. Hedefimizi, bundan sonra bütün kurumların el ele vererek, dayanışma halinde Denizli’de aile içi şiddeti en aza indirmek için gayret göstermesi."

'ÖNEMLİ OLAN UYGULAMAK'

AKP Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, kadına şiddet ile ilgili kanunlar çıkarıldığını belirterek, "Önemli olan bunu uygulamak. Bunun en önemli ayağı da, yerelde yöneticilerin bu işi uyguluyor olması. Bunu önlemek ve önleyici tedbirlerin alınıyor olmasıdır. Bunlar kanundan çok daha önemli şeyler."



RÇ(İÖ/COŞ)