Adana'daki hastanelerin medikal ürünlerini karşılayan firmaların tahsilat sorunları nedeniyle çok zor günler geçirdiğini vurgulayan Op. Dr. Hilmi Akşamoğlu, birçok medikalcının prim karşılığı alacağını bankalara devretmek zorunda kaldığını belirtti. Medikal sektöründe hastanelere kesilen faturaların son dönemlerde ödenmesinin 6-12 ay içinde yapıldığını kaydeden Op. Dr. Akşamoğlu, "Hastaneler, ihale veya doğrudan alım yaparken imzalanan sözleşmede ürün alındıktan sonra en geç 90 gün içinde ödeme yapacağını belirtiyor. Ancak bu çok daha uzun sürüyor. Hatta bazen bu süre içinde birçok fatura işleme dahi konulmuyor. Faturalarımız bazen 6 ayda, bazen de 12 ay sonrasında ödeniyor. Firmalarımız kapanma noktasına geldi" dedi.

'ÖNCELİK LİSTESİ VAR'

Hastanelerin yaptıkları ödemeler için bir öncelik listesi oluşturduğunu belirten Op. Dr. Akşamoğlu şunları söyledi:

"Eskiden firma ödemeleri sıraya göre yapılıyordu. Ancak daha sonra hastaneler bir öncelik listesi oluşturdu. Bizler de bu listenin ön sıralarındaydık. Hastanede enjektörden birçok ürüne kadar karşılayan firmaların bu listede olması gerekiyordu. Ancak yıllar içinde bu listede geriye düştük. Şimdi listeden çıkarıldık. Hastaneler yaptıkları ödemelerden para artarsa medikalcıların parasını ödüyor. Artmazsa işte böyle 1 yıl sonra para alıyoruz."

MEDİKALCİLER ALACAKLARINI BANKALARA DEVREDİYOR

Medikal ürün satan firmaların hastanelerden alacaklarını yüzde karşılığı bankalara devrettiğini belirten Op. Dr. Hilmi Akşamoğlu, "Adana'daki medikal firmaların hastanelerden alacağı 75 milyon lirayı buldu. Bu alacağı bir türlü tahsil edemeyen firmalar, bankalarla anlaşmaya gitmek zorunda kalıyor. Banka belli bir yüzde karşılığı bu alacağı devralıyor, firmanın parasını ödüyor. Ancak son süreçte zaten çok az karla çalışan firmalar, bir de bankalara yüzde vermek zorunda kalıyor. Yani medikal firmalar çok zor günler geçiriyor" diye konuştu.



MK(OA/CK)