Bakanlar Günay ve Şahin ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın yanı sıra, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, il protokolü ile davetlilerin katıldığı açılış töreni, dün gece Hilton Otel'de yapıldı.

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabancı Ailesi başta olmak üzere festivale destek ve emek verenlere teşekkür etti. 4 yıldır festivalin açılış törenine katıldığını kaydeden Günay, "Rahmetli Sakıp Sabancı, festivalin 14 yıldır gerçekleştiriliyor olduğunu bilmekle sanıyorum çok mutlu olurdu. On binlerce Adanalı'nın etkinliği hissetmesi onu mutlu ederdi. Biz bu etkinliği salonlardan sokağa taşırdıktan sonra sanıyorum Sakıp ve Özdemir Bey'in ruhu şad oluyor" dedi.

EMEKTAR SANATÇILARA GÜVENCE MÜJDESİ

Bakan Günay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını, sahne ve edebiyat dünyasına uzun yıllar emek veren sanatçıların yaşamlarının son yıllarını rahat geçirmeleri için düzenlemeler yapılacağını müjdeledi. Günay, "İhtiyaç içinde bulunan sanatçılarımıza devletin şefkat elini uzatması konusunda işbirliğini imza altına aldık. Sanıyorum bu Türkiye'nin sanat yaşamı için önemli ve değerli bir haberdir. Bir başka haber de son yıllarda Türkiye'de kültür ve sanatın nereye gittiği konusunda tartışmalar oluyor. Geride bıraktığımız 4 yıl içinde Devlet Tiyatroları 25 yeni sahne açtı. Yeni birini daha memleketim Ordu'da açıyoruz" diye konuştu.

Sabancı Vakfı Mütevvelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise 14 yıl önce tiyatro şenliği olarak yola çıkan festivalin uluslararası organizasyona dönüşmesi ve Adanalıların sıcak ilgisinin kendilerine çok mutlu ettiğini söyledi.

Açılış töreninde tiyatro sanatçısı Haldun Dormen'e 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi.

Bakan Günay, Bakan Şahin, Güler Sabancı ve Lemi Bilgin'in elinden ödülünü alan Dormen, "Uzun yıllardır sahnedeyim. Hiç bu kadar heyecanlanmadım. Gerçekten çok hoş bir festival. Böyle bir gecede ödül almak herkese nasip olsun" dedi. Gecede 27 Nisan Tiyatro Günü Bildirisi'ni de ünlü tiyatrocu Kenan Işık okudu.

İTALYAN GRUPTAN MUHTEŞEM GÖSTERİ

Ödül töreninin ardından Seyhan Nehri üzerinde dünyaca ünlü İtalyan 'Studio Festi' grubu Büyülü Düşlerin Dünyası' adlı gösterisini sundu. Adanalıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, iki kıyı arasındaki halatlara ve teknelerden uçurulan balonlar altındaki dansçılar, uçarak dans etti. Seyhan Nehri üzerinde değişik dekorlu teknelerin üzerinde de dansçılar gösteriler sundu. Dev boyutlarda ışıklı kuğu figürleri nehirde tur attı. Ayrıca lazer gösterisi, havai fişekler, masal kahramanlarını aratmayan figürler teknelerle suyun üstündü turlar attı. Açılış töreninin konukları ve nehrin kıyısında bulunan Zübeyde Hanım Parkı'nda binlerce Adanalı gösteriyi büyük bir keyifle izledi.

29 Nisan'a kadar sürecek festivalde, 5'i yabancı ve 12'si yerli toplam 17 tiyatro topluluğu 22 ayrı oyun sahneleyecek. Festival kapsamında, atölye çalışmaları ve seminerler de gerçekleştirilecek.